Een netwerk van bruggen en tunnels: Israël en ‘Palestina’ volgens het Trump-plan
Reikhalzend was dagenlang uitgekeken naar de kaart van Israël en een onafhankelijke Palestijnse staat in het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump. Als het plan doorgaat, dan zal de kaart er behoorlijk anders uit zien dan nu het geval is. De ‘grenzen van 1967’ vervallen, Israël krijgt een definitieve oostgrens en de Palestijnen krijgen er twee grote enclaves bij. Alles wordt met elkaar verbonden door corridors, bruggen en tunnels. Uiteindelijk moet een aparte commissie de definitieve details van de grenzen gaan optekenen.
In het vredesplan van Trump, dat 181 pagina’s telt, zijn twee landkaarten van Israël en een toekomstige Palestijnse staat te zien. Op de eerste kaart zijn veertien nummers in de Westelijke Jordaanoever te zien. Dit zijn de nederzettingen die straks in de onafhankelijke Palestijnse staat liggen, maar elk een corridor naar Israël en een beschermingsbarriere krijgen. Ook staan hier de belangrijkste Palestijnse verbindingswegen en de Israëlische havens op die de Palestijnen mogen gebruiken – de Jordaanse haven in Aqaba staat er niet op, maar krijgt volgens het plan ook een Palestijnse terminal. Verder komt er een extra grensovergang met Jordanië (de tekst gaat door onder de kaart).
Op de tweede kaart in het vredesplan van Trump staan bruggen, tunnels en andere corridors van de Palestijnen duidelijker aangegeven. Net als op de eerste kaart zijn twee stukken land in de Negevwoestijn te zien die Israël aan de Palestijnse staat zal geven. Deze twee enclaves worden verbonden door een corridor en kunnen worden gebruikt voor industrie en high tech, en voor landbouw en woningbouw. Israël behoudt een strook aan land langs de grens met Egypte, onder meer zodat er geen ondergrondse smokkeltunnels kunnen ontstaan (de tekst gaat door onder de kaart).
De enclaves zijn een compensatie voor het land dat Israël zal innemen. Zo annexeert Israël in het plan alle nederzettingen die binnen het huidige veiligheidshek liggen en de Jordaanvallei. Op die manier blijven de Joodse kolonisten ‘binnen boord’ en krijgt Israël een definitieve oostgrens. Voor premier Netanyahu is de Jordaanvallei een ‘ultieme beschermingsgarantie’ voor eventuele toekomstige aanvallen vanuit het oosten op Israël. Het is de bedoeling dat Jeruzalem de ongedeelde Israëlische hoofdstad blijft. Wel krijgen de Palestijnen wijken in Oost-Jeruzalem in handen, waar ze hun hoofdstad kunnen stichten.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren