Eerste stenen voor Namenmonument bij het Joods Werkdorp

Bij het Joods Werkdorp Slootdorp/Nieuwesluis zijn de eerste stenen gelegd voor het Namenmonument voor de Werkdorpers. Op het monument komen de namen te staan van de 197 mensen die in het Werkdorp woonden en werkten en tijdens de Sjoa omkwamen.

Het Joods Werkdorp in de gemeente Hollands Kroon in Noord-Holland werd eind jaren dertig van de vorige eeuw opgericht voor gevluchte Joden uit Duitsland en Midden-Europa. Tot in de oorlogsjaren woonden en werkten zij hier. De opzet van het Werkdorp was om de vluchtelingen een vak te leren waarmee zij een nieuw bestaan konden opbouwen. Het was een tijdelijk verblijf. Emigratie naar een ander land was het uiteindelijke doel. Dit kon iedere staat zijn die nog mensen van Joodse komaf wilde opnemen. Sommigen droomden van vertrek naar Palestina om er te bouwen aan een eigen staat.

Het Werkdorp bleef bestaan tot 1941. Van de ruim driehonderd oorspronkelijke bewoners zijn 197 Joodse Werkdorpers tijdens de Sjoa vermoord. Zeker 110 mensen hebben de oorlog overleefd. Zij konden bijtijds vluchten of doken onder. Op het monument komen de namen te staan van alle 197 slachtoffers. Het was de bedoeling dat het gedenkteken al in maart 2020 gereed zou zijn, maar dat werd uitgesteld vanwege de coronacrisis. “Drie dagen na de lockdown wilden we het onthullen, maar dat ging niet meer door, want zonder publiek wilden we het niet doen”, zegt initiatiefnemer Marieke Roos in een interview met NH Nieuws.

Het Namenmonument is mede mogelijk gemaakt door bewoners uit de omgeving die een inzamelingsactie hielden om het bedrag bij elkaar te krijgen. Ook de gemeente betaalde mee.

De huidige eigenaar van het pand, ondernemer Joep Karel, wil in het gemeenschapshuis van het Werkdorp een museum inrichten. Daarnaast wordt het een onderkomen voor arbeidsmigranten. De Stichting Joods Werkdorp heeft jarenlang geprobeerd het pand over te nemen, maar is daar begin dit jaar mee gestopt.

Lees ook:
Stichting Joods Werkdorp Wieringermeer stopt met oude doelstellingen.
De Stichting Joods Werkdorp Wieringermeer ziet af van het in eigendom verwerven van het voormalig Joods werkdorp Slootdorp/Nieuwesluis. Enige jaren terug werd de stichting opgericht om het complex in de kop van Noord-Holland te kopen van ondernemer Karel.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Eerste stenen voor Namenmonument bij het Joods Werkdorp