Expositie antisemitische spotprenten van België naar New York

Arthur Langerman Foundation

Een tentoonstelling met antisemitische spotprenten van door de jaren heen verhuist van België naar New York. De expositie #FakeImages, die eerder in de Dossinkazerne in Mechelen te zien was, wordt binnenkort in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties opgetuigd. De tentoonstelling laat de verzameling van Sjoa-overlevende Arthur Langerman zien. Die bestaat uit antisemitische tekeningen, posters en objecten. De bedoeling is dat anderen kunnen leren van wat Jodenhaat kan veroorzaken.

Langerman begon op jonge leeftijd aan zijn verzameling. Zijn ouders, van Pools-Joodse afkomst, werden vanuit de Dossinkazerne in Mechelen richting vernietigingskamp gebracht. Vader werd vermoord, maar moeder overleefde. Met zijn verzameling wil Langerman de ernst van het antisemitisme aantonen. “Het deed pijn om die stereotypes te zien, maar ik wilde weten hoe de nazi’s beschaafde mensen zo ver kregen dat ze Joden niet meer als een mens zagen, maar als een beest of een insect dat afgeslacht mocht worden,” aldus de verzamelaar tegen Het Nieuwsblad.

“Nu weet ik dat het antwoord voor een groot stuk in deze karikaturen ligt. Als je ze jaar na jaar te zien krijgt, begin je het te geloven. Daarom is het belangrijk dat er telkens opnieuw gereageerd wordt bij gevallen van antisemitisme.” In 2021 trokken de tentoongestelde spotprenten in de Kazerne Dossin, dat tegenwoordig een museum over de Jodenvervolging in België is, veel bekijks. Nu is New York aan de beurt. Daar hangen de prenten tot 20 januari op het VN-hoofdkantoor.

De tentoonstelling werd samengesteld door Kazerne Dossin in samenwerking met de Arthur Langerman Archive for the Study of Visual Antisemitism Foundation (ALAVA) en het Center for Research on Antisemitism van de Technische Universität Berlin. Die laatste instelling nam de verzameling van de Joodse Brusselaar in 2019 over. In Berlijn werd de grootste collectie van anti-Joodse afbeeldingen binnengehaald. Het gaat om ongeveer negenduizendend objecten. Een deel ervan is in de expositie te zien.

Lees ook:
Laurent brengt bezoek Dossin Kazerne na misser

De Belgische prins Laurent heeft met zijn vrouw prinses Claire en twee van zijn kinderen de Dossin Kazerne in Mechelen bezocht. Hij maakte het bezoek na een verkeerde uitspraak over Joden die hem een paar maanden geleden in opspraak bracht. Zo vergeleek hij zichzelf met de Joden in de Tweede Wereldoorlog vanwege zijn, in zijn optiek, penibele situatie binnen het Belgische koninklijk huis en in België zelf.

Categorie: |

Home » Nieuws » Expositie antisemitische spotprenten van België naar New York