Filip opent nieuwe Zuid-Afrikaanse diamantenfabriek van Pluczenik

Filip met minister Lahbib (foto: K. Rijken)

In Johannesburg heeft koning Filip van België een bezoek gebracht aan de nieuwe locatie van diamantenbedrijf Pluczenik. De Antwerpse diamantenmakers van Joodse komaf waren zeer vereerd met het koninklijke bezoek. De koning opende de fabriek. Het familiebedrijf is sinds 1948 in het Afrikaanse land actief en is uitgegroeid tot een van de grootste spelers in de wereld. Filip sprak onder meer met Chaim Pluczenik, die het concern met zijn zonen Tsvi en David leidt. Ook Ari Epstein van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) was aanwezig. Het hem had Jonet.nl een kort vraaggesprek.

Vrijhandelszone

Voor van alles was op vrijdagochtend gezorgd in de Gauteng Industrial Development Zone, een vrijhandelszone aan de rand van Johannesburg waar Pluczenik met het Zuid-Afrikaanse bedrijf Nungu Diamonds samenwerkt. Een uitgerolde rode loper, een klassiek ensemble uit township Soweto en veel eten en drinken. Terwijl vliegtuigen opstegen – de zone ligt bij het vliegveld – kwam koning Filip aan met zijn gevolg, onder wie met de federale minister Hadja Lahbib (MR) van Buitenlandse zaken en de Vlaamse minister Matthias Diependaele (N-VA) van Begroting op bezoek.

Rode loper

In de grote hal werd Filip onder meer welkom geheten door Pluczenik en Epstein. Beiden gingen met de koning naar de tweede etage voor een zogeheten rondetafelgesprek, waarin Epstein uitleg gaf over het project en de diamantsector. Tijdens het gesprek ging het ook over het bieden van kansen aan zwarte Zuid-Afrikanen, met name jongeren en vrouwen, kansen te bieden in de branche. Kealeboga Pule van Nungu Diamonds, de lokale businesspartner van Pluczenik, uitte zijn hoop dat de Zuid-Afrikaanse diamantsector met lokale mensen weer zou kunnen terugkeren naar de hoogdagen.

Puczenik en Epstein, midden (foto: K. Rijken)

Koning Boudewijn

Hoewel momenteel de laatste hand wordt gelegd aan de fabriek, werd deze door het Belgische staatshoofd geopend. Over een paar maanden moet de locatie volledig operationeel zijn. Het gaat om een investering van enkele miljoenen euro’s, zo meldt Belga. Al decennia is Pluczenik in zuidelijk Afrika actief, waaronder in Zuid-Afrika, Botswana en Namibië. Voor het Antwerpse bedrijf werken momenteel tussen de twee- en driehonderd mensen. De koning werd door Chaim Pluczenik naar de fabriek geleid, waar hij ook een foto bewonderde van zijn wijlen oom, koning Boudewijn, op bezoek in een diamantslijperij van de firma, in de jaren tachtig.

Grote eer

Ari Epstein is de CEO van de Belgische koepelorganisatie AWDC. Het was een grote eer de koning te mogen uitnodigen, vertelt Epstein aan Jonet.nl. “Als je ziet dat een groot deel van de Zuid-Afrikaanse export naar België uit diamanten bestaat, dan is het niet abnormaal dat wij meegenomen zijn het economische luik van dit staatsbezoek.” Het was een uitdaging om alles goed te organiseren, maar het is zeer geslaagd. “Het was een serieuze logistieke onderneming. Je moet rekening houden met het protocol en bovendien moet je er ook voor zorgen dat de lokale businesspartners met wie je samenwerkt goed tot hun recht komen.”

Filip bewondert foto Boudewijn (foto: K. Rijken)

Hoogmoment

Voor Epstein was niet de eerste keer om mee te gaan op staatsbezoek en een dergelijk ‘hoogmoment’ te beleven. “Je reist met allerlei mensen uit het zakenleven. Soms zegt men dat de belangrijkste interacties in het zakenleven van België op staatsbezoek plaatsvinden. Dat klopt natuurlijk wel. Ook komen we samen met universiteiten en professoren uit België. Natuurlijk is het tevens goed als de koning, minister van Buitenlandse Zaken en Vlaamse minister voor Begroting deelnemen, dat raakt je persoonlijk ook positief.”

Deuren openen

Wat kan de sectorfederatie hiermee? “Als organisatie is het voor ons de bedoeling om deuren te openen en nieuwe mogelijkheden te creëren voor alle partijen.” Epstein benadrukt dat de koning een ‘deuropener’ an sich is waarmee het netwerk in Zuid-Afrika kunnen uitbreiden. “”Een staatsbezoek is de viering van de diplomatieke banden en in de slipstream daarvan is er een economisch deel. In een land als Zuid-Afrika, waar ruwe diamanten erg belangrijk zijn, dan is een dergelijk bezoek ook erg belangrijk. Aan de ronde tafel zaten zeven van de tien spelers in Zuid-Afrika, die allen van Antwerpse afkomst zijn.”

Signaal

Epstein: “Vrijdag is er dus een nieuwe samenwerking geïnitialiseerd met de opening van deze nieuwe fabriek. Dat is een joint venture van een lokale firma en een Antwerpse firma. Het bezoek van de koning is een belangrijk signaal daarin. Wat is er beter om een joint venture te initiëren tijdens een staatsbezoek. Dat is mooi en vrij uniek.”

(foto: K. Rijken)

Diamantenreuzen

Zuid-Afrika is een belangrijke exporteur van diamanten, ook naar België, aldus Belga. De Belgen importeerden in 2021 voor 1,4 miljard euro aan edelmetalen en -stenen uit het land, goed voor meer dan veertig procent van de totale Belgische invoer uit Zuid-Afrika. Voor de economie van Zuid-Afrika is de diamantsector al ruim honderd jaar zeer belangrijk. De mijnen brengen nog steeds veel inkomsten op. Omdat Antwerpen het hart is van de wereldwijde diamantbranche, lag dit programmaonderdeel van de vorst erg voor de hand.

Skatepark

Koning Filip en koningin Mathilde brengen momenteel een vierdaags staatsbezoek aan Zuid-Afrika. Dat gebeurt in het kader van de Afrika-strategie van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, maar ook om de bilaterale banden met het land te verstevigen en uit te breiden. Eerder deze week was het Belgische koningspaar in Pretoria en Johannesburg, waar onder meer een universiteit, vrijheidspark en een skatebaan werden bezocht. Op die laatste plek stond koning Filip even op een skateboard. In tegenstelling tot de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende ooit, bleef hij goed overeind.

(foto: K. Rijken)

Lees ook:
Joods Museum Brussel gaat samenwerken met evenknie in Litouwen

De Joodse Musea van België en Litouwen gaan een samenwerkingsverband aan. Dat werd bekendgemaakt tijdens het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan het Oost-Europese land, vorige week. Beide partijen tekenden een samenwerkingsovereenkomst. Het is de bedoeling dat exposities worden ondersteund door objecten en informatie tussen Brussel en Vilnius uit te wisselen en andersom. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Filip opent nieuwe Zuid-Afrikaanse diamantenfabriek van Pluczenik