Frans Timmermans wenst alle Joden een goed jaar 5780

YouTube

Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) heeft in een speciale boodschap alle Joden in de Europese Unie en daarbuiten een goed nieuw jaar toegewenst. ‘Moge u Erev Rosj Hasjanna vieren omringd door uw geliefden en moge u genieten van gezegende Hoge feestdagen’, aldus de politicus, die in een uitgebreide brief een ode geeft aan historische Joodse figuren als Maimonides, Sigmund Freun, Theodor Herzl, Simone Veil en Golda Meir. ‘Europa zou niet hetzelfde zijn als zij er niet waren geweest’, schrijft Timmermans.

Onzekere wereld
Iedere Joodse gemeenschap, orthodox of liberaal, Asjkenazisch of Sephardisch, heeft zijn eigen unieke kenmerken, betoogt de Eurocommissaris. ‘Ze zijn inderdaad divers, maar ook verenigd in hun kracht, rijke erfgoed en inspirerende gemeenschapsleven. De Joodse gemeenschappen in Europa zijn net zo divers als Europa zelf’. Met Rosj Hasjanna kunnen we de staat van Europa te beoordelen, aldus Timmermans. ‘Uitdagingen zoals klimaatverandering, sociale ongelijkheid en de volgende technologische revolutie testen onze waarden en onze vastberadenheid. In een onzekere wereld moet Europa het voortouw nemen bij het verdedigen van universele waarden’.

Herdenkingen
In 2020 zal het precies 75 jaar geleden zijn dat Auschwitz werd bevrijd, dat Timmermans eerder dit jaar bezocht op Holocaust Memorial Day. ‘Ik heb het geluk gehad met honderden jonge mensen te spreken over de lessen die we moeten volgen en over de verantwoordelijkheid die we allemaal moeten dragen. We zullen ook dertig jaar na 1989 de val van de Berlijnse Muur herdenken, die leidde tot het einde van de communistische regimes, wat tegelijkertijd de bevrijding van het Joodse leven aan de andere kant van het ijzeren gordijn was en de unificatie van Europa inleidde’.

Antisemitisme
‘We weten dat waar extremisme bloeit, het gif van het antisemitisme niet ver weg is. Gebaseerd op onze eigen vreselijke geschiedenis met de Sjoa hebben we een speciale verantwoordelijkheid om het te bestrijden, waar het ook opkomt’. Timmermans benadrukt dat de EU het onderwerp op de agenda van de algemene vergadering van de Verenigde Naties heeft kunnen brengen. ‘We hebben zo erkend kunnen krijgen dat antisemitisme en haat overal ter wereld moeten worden bestreden’.

Trots
De Nederlander rept niet over de antisemitische insteek van Arabische landen en Iran bij de VN. Hij sluit af met: ‘Joodse Europeanen zijn terecht trots op hun Joodse identiteit, met name de jonge Joodse Europeanen. Het is essentieel voor een open en tolerant Europa dat Joodse stemmen worden gehoord en het Joodse leven kan bloeien’.

Nog eens vijf jaar
Frans Timmermans werd groot binnen de PvdA en was tussen 2012 en 2014 de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. Vijf jaar geleden vertrok hij naar Brussel om vice-voorzitter van de Europese Commissie te worden. Afgelopen voorjaar was hij de lijsttrekker van de sociaaldemocraten bij de Europese verkiezingen. Deze week werd bekend dat hij doorgaat als tweede persoon in de Commissie, achter de nieuwe voorzitter Ursula von der Leyen. Daarmee tekent de sociaaldemocraat voor nog eens vijf jaar bij de Europese Commissie.

Lees ook:
Timmermans krijgt prijs van opperrabbijn Moskou
De Lord Jakobovits Prijs van het Europese Jodendom is woensdagavond uitgereikt aan vice-voorzitter Frans Timmermans en voorzitter Antonio Tajani van het Europese Parlement. Opperrabbijn van Moskou Moshe Rosen overhandigde de prijs. De ceremonie vond plaats in de Grote synagoge van Brussel.

Categorie:

Home » Nieuws » Frans Timmermans wenst alle Joden een goed jaar 5780