Geen Chanoekaviering op Gelderlandplein

Chanoeka Amsterdam 2021
Chanoeka Amsterdam 2021 (Foto: Dirk P.H.Spits/DPHOTO)

Op het Gelderlandplein, in de Amsterdamse woonwijk Buitenveldert, komt dit jaar geen bijeenkomst met het aansteken van een publieke chanoekia. Het event gaat niet door omdat de veiligheid volgens de autoriteiten niet kan worden gegarandeerd. Burgemeester Femke Halsema probeert een andere locatie te vinden. Twee andere openbare chanoekavieringen in de hoofdstad gaan wel door.

Ieder jaar wordt er op het plein, waar het overdekte winkelcentrum Groot Gelderlandplein aan ligt, een chanoekia ontstoken tijdens chanoeka. Samen buiten staan met een kopje warme chocomel of een soefganiot in de hand en elkaar omhelzen is er dit jaar niet bij. Reden voor het afgelassen ligt in de spanningen rond Israël en Gaza de veiligheid van het winkelende publiek en de ondernemers niet gegarandeerd kan worden, aldus De Telegraaf.

De Kroonenberg Groep is de eigenaar van het winkelcentrum en bevestigt aan de krant dat de oorlog in Gaza de reden is om het niet door te laten gaan. Bovendien is Amsterdam-Buitenveldert een buurt waar relatief veel Joodse Amsterdammers wonen. Veiligheid moet daarom voorop staan. Omdat de politie niet voldoende mensen en inzet kon garanderen, is het finale en vervelende besluit genomen door de organisatoren.

Burgemeester Halsema (GroenLinks-PvdA) laat aan de krant weten een alternatieve locatie te zoeken voor het ontsteken van deze negenarmige kandelaar. Of dat ook in de open ruimte buiten zal zijn, is nog onduidelijk. Op de Dam is ook een viering en die gaat sowieso door, aldus haar zegsman. Maccabi Nederland en Chabad organiseren op de Zuidas eveneens een publiek Chanoeka-event. Dat gebeurt volgens de organisatoren ‘juist om te laten zien dat we ons niet laten kisten’.

Categorie:

Home » Nieuws » Geen Chanoekaviering op Gelderlandplein