Gentse Kristallnachtherdenking blijkt fantoom-plechtigheid

cop. Bertje

In Gent zou afgelopen zondag de jaarlijkse Kristallnachtherdenking zijn bij het monument dat stilstaat bij de pogrom in nazi-Duitsland van 1938. Zou, want de aankondiging op de site van Stad Gent, dat op 6 november om elf uur in de ochtend een plechtigheid moest plaatsvinden, bleek gestoeld te zijn op lucht. Bezoekers kwamen voor niets naar het bekende kunstwerk in de vorm van een reusachtige dreidel. De gemeente Gent zei eerst tegen Jonet.nl van niets te weten, maar kwam er later met een technische uitleg. Aanstaande zondag vindt de werkelijke herdenking plaats.

Gewetensvol op de fiets
Op 6 november kwam fotograaf Bertje samen met collega’s en andere belangstellenden naar Michaël Lustig Monument. ‘Wij, gewetensvol met geladen accu, lege memory-kaart en fototoestel de fiets op, daar heen’, schrijft hij aan de redactie van Jonet.nl. ‘Ik dacht al van ver een kleine maar toch gewetensvolle menigte te mogen zien, in de verte langs de Gentse Lindenlei, maar het was in verdeelde slagorde.” De fotograaf was toch niet alleen: uiteindelijk kwamen zes mensen naar het perkje met gedenkteken. Daar was het stil en verlaten.

‘Komende zondag’
Op de site van Stad Gent had de fotograaf toch echt een aankondiging gezien: zondag 6 november om 11.00 uur. Hoe kon dit nou? Navraag van Jonet.nl bij het bestuur van de Vlaamse stad leverde de volgende reactie op. ‘Het spijt ons te vernemen dat er zondag een aantal mensen aanwezig was bij het gedenkteken. De Kristallnachtherdenking vindt namelijk zondag (13 november) om elf uur plaats aan het Michaël Lustig Monument. Dit was ook zo aangekondigd’, schrijft woordvoerder Arjen T’Sjoen, wijzend op dezelfde site en pagina.

Dubbele check
Het door Jonet.nl meegestuurde screenshot, zie beneden, van de aankondiging van de herdenking op 6 november om elf uur, deed de zegsman niet van boodschap veranderen. ‘Ik vind het zelf niet meteen terug, maar ik geef het aan de mensen van de website door om nog eens te dubbelchecken. Via de website van Stad Gent en vervolgens ‘Gent herdenkt de wereldoorlogen’ lijkt het mij momenteel correct’, aldus T’Sjoen, die opnieuw wees naar dezelfde site, waar nog steeds stond dat de plechtigheid op 6 november plaatsvindt.

Geheugen
Ook wist de woordvoerder te melden dat ‘onder meer de bevoegde schepen Isabelle Heyndrickx dan een gelegenheidstoespraak zal geven’. De schepen van CD&V is bevoegd voor burgerzaken, ambtenaar burgerlijke stand, begraafplaatsen, vreemdelingen, militie, rijbewijzen, reispassen, verkiezingen, legalisaties en protocol. Na extra controle van de webtechnici bleek dat er bij derden sprake zou moeten zijn van een niet geleegd cachegeheugen van Google Chrome. Niettemin stond de herdenking veel te lang, mogelijk tot aan afgelopen zondag zelf verkeerd aangekondigd op de site van Stad Gent, waardoor zes mensen voor niets kwamen opdagen.


Monument vaak vernield
In en buiten Gent is het Michaël Lustig Monument bekend om de vele aanvallen van vandalen. Voor de coronatijd werd het gedenkteken tot vijf keer toe kapot gemaakt. Telkens moest het Gentse stadsbestuur het laten opknappen. Ook kwamen er maatregelen, zoals extra bewaking, maar dat mocht dus niet altijd baten. Sinds 2020 is het rustig rond het monument. Te rustig, zo bleek zondag, toen er dus een fantoomherdenking plaatsvond. Komende zondag kunnen Bertje en de vijf andere voor niets gekomen bezoekers in de herkansing.

Lees meer:
Joods monument in Gent met rust gelaten rond jaarlijkse herdenking

In Gent is het Joodse monument ter nagedachtenis van de Kristallnacht dit jaar met rust gelaten. Dit in tegenstelling tot vorig jaar toen het gedenkteken – een reusachtige dreidel op een marmeren plaat – tot vijf keer toe werd vernield. Indertijd werd het kunstwerk vijf keer opgeknapt en ook extra bewaakt. Vanwege de coronacrisis vond er zondag geen officiële herdenking plaats.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Gentse Kristallnachtherdenking blijkt fantoom-plechtigheid