Marokko heeft eerste universitaire synagoge in Arabische wereld

MWN

In Marokko is de eerste universitaire synagoge in de Arabische wereld geopend. Dat meldt het Marokkaans-Nederlandse online magazine Bladna. De sjoel werd ingewijd in de Mohammed VI Polytechnische Universiteit (UM6P) in Ben Guerir, in de buurt van Marrakech. Het huis van samenkomst, die pal ligt naast een nieuwe moskee, weerspiegelt de co-existentie van religies in het koninkrijk Marokko. De synagoge zal worden gebruikt als plaats van gebed, maar ook voor lezingen en samenkomsten voor Joodse en niet-Joodse studenten.

De universitaire synagoge kwam tot stand door samenwerking tussen de Marokkaanse vereniging Mimouna en professor Gabriel Malka. Hij is tevens de directeur van het Hoger Instituut voor Biologische en Paramedische Wetenschappen van de UM6P. Tijdens de inwijdingsceremonie van de sjoel bracht de voorzitter van de Joodse gemeenschap van Marrakech-Essaouira een mezoeza aan de deurpost aan. Joden uit Marrakech en Fez verrichtten vervolgens het eerste gebed, waarna er ook toespraken waren. De opperrabbijn van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en voorzitter van Joods Egypte waren eveneens aanwezig.

De Marokkaanse regering heeft de laatste jaren meer moeite gedaan om de banden met de Joodse gemeenschap en met Israël aan te halen. Binnen het Noord-Afrikaanse land wonen al honderden jaren Joden, maar na de stichting van de staat Israël, in 1948, werden de meesten verjaagd daar naartoe. Mettertijd gingen beide landen diplomatieke banden aan, die begin jaren 2000 werden bevroren vanwege de Tweede Intifada. Twee jaar geleden werden de banden weer aangehaald in het kader van de Abraham Akkoorden, waarbij Israël vredesverdragen aanging met onder andere de VAE, Bahrein en Soedan.

Sinds het aanhalen van de bilaterale relaties tussen Marokko en Israël is het aantal bezoekers en toeristen vanuit Israël aan het koninkrijk toegenomen. Er zijn weer vluchten en Israëli’s met Marokkaanse wortels bezoeken hun voormalige moederland. Ook in het land zelf heeft koning Mohammed VI de banden met de Joden verbeterd. Hij bezocht de afgelopen jaren Joodse instellingen en er werden synagogen opgeknapt. In Israël werd eerder gehint op een bezoek van de koning, maar dat is er nog niet van gekomen. Aankomend premier Netanyahu heeft aangegeven de banden met de Arabische wereld te willen uitbouwen.

De universiteit verwacht in de toekomst een uitwisselingsprogramma te kunnen opstarten met de Ben Gurion Universiteit en de Bar-Ilan Universiteit in Israël.

Lees ook:
Marokko profiteert van komst Israëlische bedrijven en toeristen

De normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Marokko werpt zijn vruchten af, vooral voor de Marokkanen. Israëlische firma’s investeren en openen filialen, en de reizigers komen om de koningssteden te bezoeken en van de stranden en natuur te genieten. In alle gevallen levert het banen op in Marokko, een land dat kampt met grote jeugdwerkeloosheid.Categorie: |

Home » Nieuws » Marokko heeft eerste universitaire synagoge in Arabische wereld