Grapperhaus: ‘Antisemitisme-coördinator begint in januari’, eerst ‘voor een jaar’

YouTube

Na onlangs al in de Tweede Kamer te hebben aangekondigd dat de nationale antisemitisme-coördinator binnenkort van start gaat, is er nu ook een tijdsaanduiding. Minister Ferd Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid meldde zondagavond dat de coördinator in januari aan zijn of haar werk zal beginnen. Dit deed hij tijdens een online Chanoeka-bijeenkomst van Maccabi Nederland. Grapperhaus komt daarmee de Tweede Kamer tegemoet, die eerder al de wens had geuit om zo’n coördinator, mogelijk naar Duits model, in te stellen. Duitsland heeft er al een.

Eerst voor een jaartje
De nieuwe coördinator blijft zeker een jaar in functie en zal de minister adviseren op het gebied van de bestrijding van en een gezamenlijke aanpak tegen Jodenhaat, zo heet het. Wat er daarna gaat gebeuren is nog onduidelijk – mogelijk hangt dit van de uitkomst van de formatie na de Tweede Kamerverkiezingen van 21 maart 2021 af. Volgens Grapperhaus voelt ‘het veelkoppige monster van antisemitisme’ zich op veel plekken thuis, doelend op links, rechts en islamitisch antisemitisme, maar ook op Jodenhaat in het voetbal. “Deze strijd mogen we niet aan de Joodse gemeenschap alleen overlaten,” zegt hij. Bekijk de Zoomsessie met minister Grapperhaus hier terug:

Ollongren
Vorige week was verwarring ontstaan toen minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken een nationale discriminatie- en racisme-coördinator aankondigde. Die zou het antisemitisme erbij doen, zo meldde de NOS. Dit bleek later een misverstand, want deze coördinator zou dus moeten functioneren naast die inzake antisemitisme. De algemene nationale coördinator moet zich op alle vormen van discriminatie gaan richten: van moslimhaat tot LHBTQI- en gender-discriminatie. Ollongren laat de mogelijkheden momenteel onderzoeken.

CJO is tevreden
Het Centraal Joods Overleg (CJO), de koepelorganisatie van Joods Nederland, dringt al enige jaren aan op een aparte coördinator die antisemitisme in kaart brengt en het gecoördineerd kan bestrijden. ‘De bestrijding van Jodenhaat vergt een ketenaanpak. Voorlichting, educatie, monitoring, opsporing, vervolging en de juiste strafmaatregelen vormen hierin allen onlosmakelijke onderdelen’, schrijft het CJO in een persbericht. ‘Enkel als de gehele keten goed functioneert, kan er op effectieve wijze worden opgetreden. De nationaal coördinator kan daarop toezien, erover rapporteren en daar waar gaten vallen de juiste partijen bij elkaar brengen om die op te vullen. Het CJO is daarom verheugd dat deze stap nu genomen wordt en ziet de aanstelling graag tegemoet’.

De Duitse praktijk
Duitsland werkt sinds een aantal jaar met een federale antisemitisme-coördinator. Felix Klein is verantwoordelijk voor de rapportage en het advies aan de bondsregering in Berlijn. De deelstaten zijn echter grotendeels verantwoordelijk voor het monitoren van Jodenhaat. Het duurde in Duitsland even voordat alle zestien deelstaten hun eigen antisemitisme-coördinatie op orde hadden en voordat de politie goed was aangehaakt. De Duitse politie maakte veel fouten op het gebied van de registratie. Er was een bias, omdat antisemitisme vanuit extreem-linkse en moslimhoek niet zomaar mee werd geteld. Ondanks het werk van Klein is de Jodenhaat in Duitsland niet afgenomen en zijn er nog steeds veel antisemitische incidenten.

Lees ook:
AIVD, maak niet de Duitse fout – column Brigitte Wielheesen
‘Antisemitisme, ik heb er al vaker over geschreven en het blijft mij bezighouden. Niet alleen in Nederland, maar zeer zeker ook in andere Europese landen neemt de haat tegen Joden toe. Ik probeer de berichtgeving uit heel Europa te volgen, maar met name uit buurland Duitsland. Het aantal antisemitische incidenten stijgt in Duitsland hard…’ 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Grapperhaus: ‘Antisemitisme-coördinator begint in januari’, eerst ‘voor een jaar’