Swastika’s op synagoges en moskee in Utrecht

Swastika's op de Ulu-moskee (Twitter)

De twee Utrechtse synagogen en de Turkse Ulu-moskee in Utrecht zijn vannacht beklad met hakenkruisen. De politie heeft een 44-jarige man opgepakt die verdacht wordt. Het is nog niet duidelijk of de swastika’s door één en dezelfde persoon zijn aangebracht. De Joodse gemeenschap is geschrokken. Afgelopen donderdag was er vanuit de Domstad nog een digitale Chanoeka-viering geweest, samen met christenen en moslims, waaronder de imam van de Ulu-moskee. Zowel de sjoel aan de Sprinweg als het Joodse centrum met synagoge in de Magdalenastraat zijn besmeurd.

Duisternis met licht bestrijden

“Kennelijk heeft zo iemand niets beters te doen”, zegt Bracha Heintz tegen RTV Utrecht. Zij is de echtgenote van de Utrechtse rabbijn Aryeh Leib Heintz. Ze werd op zondagochtend door de wijkagent gebeld over het vandalisme en de arrestatie van de verdachte. “We vieren op dit moment het Chanoekafeest en we bestrijden de duisternis met licht. Het enige antwoord dat we op zoiets kunnen geven is nog meer goede daden voor anderen doen, zodat hier geen ruimte meer voor is.”

Het is naar, maar het verwondert Joods Utrecht ergens ook weer niet, aldus Heintz. “Dit gedrag is voor ons dagelijkse kost en het gebeurt wereldwijd. Een aantal jaar geleden is in onze voordeur ook een hakenkruis gekerfd en mijn man wordt dagelijks voor ‘kankerjood’ uitgemaakt. Sommige straten in Utrecht mijden we liever. Natuurlijk moet dat strafrechtelijk worden aangepakt, maar ik denk dat er ook educatie nodig is om mensen behoorlijk gedrag aan te leren.”

Turken geschokt

Bij de Ulu-moskee is een swastika op een deur en op een muur geklad. Het moskeebestuur neemt ‘met groot verdriet en afschuw’ kennis van de hakenkruizen en racistische teksten op de gevel, aldus RTV Utrecht. “De teksten jagen haat aan en creëren angst onder de gemeenschap,” zegt moskeevoorzitter Yucel Aydemir. Op zondagochtend is de verf door een professioneel schoonmaakbedrijf weggehaald. Dat gebeurde nog voordat de eerste moskeegangers naar het gebed kwamen.

Voorzitter Aydemir maakt zich ernstig over de veiligheid van moskeebezoekers in Nederland. Hij verzoekt zijn achterban om rust en kalmte te bewaren. “Wij roepen eenieder op om nu meer dan ooit de dialoog met elkaar aan te gaan en elkaar te steunen in deze moeilijke tijden,” aldus de Turkse Nederlander. De Ulu-moskee valt onder de Islamitische Stichting Nederland (ISN) en werd een aantal jaar geleden geopend. Het gebedshuis staat aan de rand van het Utrechtse centrum en heeft twee minaretten. Het is een multifunctioneel complex met meerdere gebedszalen, congreszalen en horeca.

Lees ook:

Anti-Joodse teksten en tekens op Lochemse verkeersborden en schuurtje
In Lochem zijn verkeersborden besmeurd met antisemitische teksten en tekens. Ook op een houten schuur werden anti-Joodse bekladdingen ontdekt. Dit meldt dagblad De Stentor in een kort bericht. Hakenkruisen, SS-tekens, ‘Sieg heil’ en andere verwijzingen naar de nazi’s zijn op aanwijzingsborden en een schuurtje gevonden.

Categorie:

Home » Nieuws » Swastika’s op synagoges en moskee in Utrecht