Grunbergs eerste ‘Holocaust Literatuurprijs’ is voor illustrator Guida Joseph

NPO

Schrijver Arnon Grunberg heeft zijn eerste ‘Holocaust Literatuurprijs’ uitgereikt aan illustrator Guida Joseph. Hij overhandigde de onderscheiding in talkshow Op1 aan Joseph voor haar boek ‘De rode draad’. Eerder kondigde hij de prijs aan als een methode om de kennis over Sjoa in Europa te vergroten. In eerste instantie noemde hij het ‘de Nederlandse Spoorwegen Holocaust Literatuurprijs’ als tegenhanger voor de NS Publieksprijs. De award leek hem een zinvolle besteding van de schadevergoeding die hij van NS krijgt.

In ‘De rode draad’ schrijft Joseph in de vorm van een striproman – een graphic novel – over het leven met haar ouders. Haar vader overleefde vernietigingskamp Auschwitz en haar moeder verzorgde hem voor de rest van zijn leven. De jury roemt het boek als een ‘geslaagde en met zoveel liefde bijeengesprokkelde melange van memoires, stripverhaal, familiegeschiedenis met foto’s en historisch overzicht van het leven van één specifieke overlevende van de Holocaust ineen.’

Naast Grunberg zitten uit NRC-redacteur Toef Jaeger en PvdA-coryfee Job Cohen in de jury. Joseph ontvangt duizend euro. Ze werkt als illustrator voor kinderboeken, tijdschriften en televisie. Ze werd opgeleid aan de Rietveld Academie en maakt sinds een aantal jaar graphic novels. Haar eigen ervaring over het als enig kind opgroeien met een vader die een concentratiekampsyndroom heeft en het verzorgen van een moeder die dementerend en alcoholistisch de ouderdom inglijdt, staat in het beeldverhaal centraal.

In 2019 maakte de NS bekend overlevenden van de Sjoa die met treinen naar de concentratiekampen zijn vervoerd, en hun directe nabestaanden, een individuele schadevergoeding tussen de vijfduizend en 15.000 euro te betalen. Arnon Grunberg ontving een bedrag van tussen de vijfduizend en 7.500 euro, omdat zijn inmiddels overleden moeder en haar ouders in 1944 met de trein werden vervoerd naar concentratiekamp Theresienstadt, en van daaruit naar vernietigingskamp Auschwitz.

De nieuwe literatuurprijs van Grunberg moet eens per drie jaar worden uitgereikt ‘voor het beste verhaal waarin de genocide door de nazi’s een rol speelt’, aldus de schrijver twee jaar geleden. Het lijkt de auteur een goede tegenhanger van de NS Publiekprijs, die volgens hem jaarlijks naar ‘een min of meer goed boek’ gaat. De jaarlijkse publieksprijs wordt bepaald door het grote publiek maar voor Grunbergs prijs is dus gekozen voor een vakjury.

Lees ook:
‘Liefde moet niet al te makkelijk verward worden met het goede’ – gesprek met Arnon Grunberg

“Mijn zus woont in Israël. Iedereen die zich op wat voor manier dan ook als Jood meent te moeten identificeren zal zich moeten verhouden tot Israël. Ik ben geen zionist. Het zionisme is een nederlaag, het is de constatering dat er geen toekomst is voor Joden in Europa, daarmee begon het, religieuze aspecten en de hernieuwing van het Joodse volk, dat kwam er allemaal later bij. Die constatering is een nederlaag. Ik ben ook geen anti-zionist…

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Grunbergs eerste ‘Holocaust Literatuurprijs’ is voor illustrator Guida Joseph