Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Haifi – column Javier Guzman

‘De rechtbank in Den Haag oordeelt in augustus dat de straf van ambtenaar Yasmina Haifi (PvdA) voor haar tweet, waarin zij IS een “zionistische complot” noemt, te zwaar is. Ze is na haar tweet eerst op non-actief gesteld en uiteindelijk voorwaardelijk ontslagen door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat is volgens de rechter onterecht. Ze heeft daarom recht op een “nader te bepalen” schadevergoeding. Het geld kan ze wellicht besteden aan een langdurige psychiatrische behandeling. Of als gematigde moslima een de-radicalisering-programma volgen. Yasmina Haifi blijft tot op de dag van vandaag bij haar stelling.

“ISIS heeft niets met Islam te maken..is een vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam willen zwart maken”, twittert Haifi nog nuchter in 2014. Ze werkt dan als personeelsadviseur bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Ze is op dat moment zelfs projectleider bij het Nationaal Cyber Security Centrum. En na die tweet, in die functie, volgt dus een voorwaardelijk ontslag. Met andere woorden: ze mag haar baan houden! En gaat vervolgens nog tegen het besluit in beroep ook omdat ze zich “monddood” gemaakt voelt en “geen enkel carrièreperspectief meer” heeft! Nu blijkt dus dat na die tweet, in die functie, een financiële beloning volgt.

Tijdens een zitting bij het College voor de Rechten van de Mens zegt Haifi over de zaak dat het ministerie haar discrimineert wegens haar politieke stellingname én geloofsovertuiging.

Ik zie Haifi wel als agent voor de AIVD werken. “Agent S5, heb jij Achmed nog goed in zicht vanuit jouw positie, over?” “Nee centrale,” antwoordt Yasmina vanuit het geblindeerde busje, “maar ik heb onbelemmerd zicht op Avri, over.” Een korte stilte op de lijn. “Agent S5, kan u dat herhalen, over?” Yasmina herhaalt dat ze Avri geen moment uit het oog verliest. “Agent S5!” roept haar meerdere over de lijn. “Je order is om de IS-verdachte Achmed te schaduwen, over!” Yasmina laat een lange stilte vallen. “Ja centrale,” zegt Yasmina rustig, “ik schaduw ook de IS-verdachte, de échte IS-verdachte, over.” Op de lijn volgt een kakofonie aan stemmen. “Centrale, dit is mijn politieke stellingname nu eenmaal, over.” vervolgt ze.” “Agent S5, als je nu niet onmiddellijk Achmed gaat volgen wordt je per direct op non-actief gezet, over!” “Centrale,” roept ze, “u gelooft toch niet echt dat Achmed, die de regels van de islam strikt volgt, iets te maken zou kunnen hebben met Islamitische Staat, over?” “Agent S5, natuurlijk wel!” schreeuwt haar teamleider in haar oortje, “Dit is een directe order: schaduw Achmed!” “Centrale, u discrimineert door uw stellingname zowel verdachte als mijzelf wegens ons geloof, over!” “Agent S5, je bent per direct op non-actief, over!” “Centrale?” zegt ze met ingehouden woede, “Betekent dit soms dat ik binnen de organisatie geen doorgroeimogelijkheden heb, over?” Stilte op de lijn. “Centrale, ik word monddood gemaakt, over!” De lijn blijft stil. “Ik ga in beroep, centrale!” schreeuwt Yasmina woedend, terwijl ze de deur van het busje open trapt. “U hoort binnenkort van mijn advocaat, centrale!” gilt ze rennend over straat, “Als ik hem tenminste niet uit het oog verlies nu, over en sluit!”’ 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X