Hele bevolking Israël krijgt extra prik

Army Spc. Angel Laureano holds a vial of the COVID-19 vaccine, Walter Reed National Military Medical Center, Bethesda, Md., Dec. 14, 2020. (DoD photo by Lisa Ferdinando)

In Israël krijgen alle burgers boven de twaalf jaar dit najaar een extra coronaprik. De ‘booster’ is bedoeld om ervoor te zorgen dat nieuwe varianten van Covid 19 geen kans krijgen en de bevolking zo ongeschonden mogelijk de winter door komt. Het aantal coronapatiënten neemt ook al gestaag toe en mede daarom willen de autoriteiten een dam opwerpen. Over de extra vaccinatie is lang nagedacht. Premier Naftali Bennett zegt dat de Israëli’s in ‘een geprivilegieerde positie zitten’ ten opzichte van burgers in andere ontwikkelde landen. Andere landen, waaronder Nederland, twijfelen nog of ze de mensen een derde prik moeten geven.

Geen quarantaine meer
Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid kondigde zondag de maatregel aan, nadat experts deze hadden aanbevolen. Ook kondigde de regering aan dat Israëli’s die in de afgelopen maanden een tweede prik hebben gehad of die al een derde prik hebben, niet in quarantaine meer hoeven als ze terugkeren uit het buitenland. Alleen terugreizigers uit ‘rode’ landen moeten wel in quarantaine gaan. Mensen die de booster weigeren, worden niet langer als gevaccineerd beschouwd als er zes maanden verstreken zijn na hun tweede prik. Deze regel gaat op 1 oktober in, en is volgens critici bedoeld om zoveel mogelijk mensen naar de vaccinatiepunten te krijgen voor de derde prik.

Veertig-plussers
Momenteel liggen er volgens het ministerie 726 Israëli’s in het ziekenhuis met de delta-variant van Covid 19. Het gaat om het grootste aantal sinds maart. Dit was een alarmbel voor de regering, zo blijkt. Hoewel het aantal coronagevallen afneemt, wil de overheid geen risico’s nemen. In de afgelopen weken was er al een booster beschikbaar voor inwoners boven de veertig jaar. Nu is duidelijk dat daar genoeg mensen van gebruik hebben gemaakt, want het aantal besmettingen schijnt daardoor af te nemen. De regering hoopt dat die trend zich doorzet als iedereen een extra prik krijgt.

Nederland
Andere landen twijfelen nog over de derde prik. In Nederland wordt vooral gesproken over de vraag of de derde prik een extraatje of noodzaak is. Over uiterlijk tweeënhalve week komt de Gezondheidsraad met een advies over de booster en het demissionaire kabinet zal dat dan waarschijnlijk overnemen. In Israëlische ziekenhuizen is circa zestig procent van de covidpatiënten juist wel gevaccineerd, daar waar dat in Nederland juist andersom is. Ook in de polder zullen meer dubbel gevaccineerde coronapatiënten in het ziekenhuis komen, mede omdat de vaccins onvolledige bescherming bieden en kwetsbare mensen, zoals ouderen, nog steeds een groter gevaar lopen.

Lees ook:
Derde vaccinatieronde voor ouderen in Israël
Ouderen in Israël kunnen een derde, aanvullende, prik krijgen met het Pfizer-vaccin tegen het coronavirus. Mensen ouder dan zestig jaar komen hiervoor in aanmerking. Israël is het eerste land dat dit zogenoemde booster-shot aanbiedt. De Israëlische gezondheidsdienst besloot tot een derde vaccinatieronde vanwege het oplopende aantal besmettingen met de deltavariant van het coronavirus.Categorie: |

Home » Nieuws » Hele bevolking Israël krijgt extra prik