‘Helft Nederlanders wil Israël niet op Songfestival’

Anti-Israël-activist bij Noorse nationale finale songfestival (NRK)

De discussie over een boycot van Israël op het Eurovisie Songfestival is nog niet voorbij. Meer dan de helft van ‘de Nederlanders’ wil nu Israël weren van het liedjesfestijn omwille van de oorlog in Gaza. Dat blijkt uit een enquête onder de twintigduizend leden van het RTL Nieuwspanel, aldus RTL Nieuws. Een peiling van de site, waar ruim dertigduizend bezoekers aan meededen, bevestigt deze uitslag. Een minderheid van de geënquêteerden wil dat Israël echter gewoon meedoet.

Sfeer belangrijk

Zeker zestig procent van de ondervraagden wil niet dat Israël meedoet aan het Songfestival, dat in mei in Malmö wordt gehouden. Volgens een groot aantal van deze mensen – 53 procent – is Israël ‘te ver gegaan in de reactie op de terreur van Hamas en is er een signaal nodig’. Ook liggen veel respondenten er wakker van dat de oorlog in Gaza ‘de sfeer van het festival en de puntentelling zal beïnvloeden’. Het Songfestival moet vooral een gezellig avondje blijven.

Rademakers

Dertig procent van de geënquêteerden vindt een boycot van Israël, dat sinds vijftig jaar meedoet, op het Eurovisie Songfestival te ver gaan. Gijs Rademakers, de opiniepeiler van RTL, verklaart dat stellen de meeste respondenten die voor deelname van Israël zijn dat het land de oorlog in Gaza ‘niet begonnen’ is en dat die oorlog niet te vergelijken is met de situatie in 2022, toen Rusland werd uitgesloten na de inval in Oekraïne.

Show stelen

In Scandinavische landen is in de afgelopen maanden een beweging ontstaan tegen deelname van Israël aan het Eurovisie Songfestival. Pro-Palestijnse actiegroepen in IJsland, Noorwegen en Finland roeren zich. De IJslandse omroep overweegt zich terug te trekken uit het liedjesfestijn, in de Noorse nationale finale kwam een anti-Israël-demonstrant de show verstoren en in Finland hebben activisten een petitie tegen Israël op het festival opgezet. Deze is ondertekend door vele Finse artiesten.

Israëlische winst van het Songfestival in 2018

Onvergelijkbaar

De overkoepelende European Broadcasting Union (EBU), eindverantwoordelijk voor de organisatie van het festival, heeft al gezegd dat Israël gewoon mee mag doen. De situatie in Gaza is niet te vergelijken met de Russische inval in Oekraïne en de slepende oorlog die daarop volgde. Tegelijkertijd mag het festijn geen politiek podium zijn, aldus de EBU. Naast Rusland werd ook Wit-Rusland geweerd vanwege een liedje dat het regime de hemel in prees.

Joegoslavië

In het verleden kwam een boycot van een land ook als eens voor: in 1992 werd Joegoslavië van het festival – toen ook in Malmö – geweerd vanwege de agressie van het Joegoslavische leger in de oorlogen in Slovenië, Kroatië en Bosnië. Na een preselectie mochten die laatste drie landen in 1993 voor het eerst meedoen aan het festival. Vier jaar daarvoor had Joegoslavië het festival nog gewonnen. De rechtsopvolgers van het land, Servië en Montenegro, maakten pas jaren later hun debuut.

Joegoslavische winst in 1989

Vijftig jaar geschiedenis

Israël is sinds jaar en dag lid van de EBU en doet sinds 1973 mee aan het Eurovisie Songfestival. In meer dan vijftig jaar waren er 45 deelnames en was er vier keer winst. In 1978 won het land met ‘A-Ba-Ni-Bi’ van Itzhak Cohen en Alfabeta, waarna het jaar erop thuis in Jeruzalem opnieuw werd gewonnen. De groep Milk and Honey kreeg toen de meeste punten voor het liedje Hallelujah. In 1998 was het opnieuw raak toen Dana International in Birmingham won met ‘Viva La Diva’ Vervolgens won Israël opnieuw in 2018 met Netta Barzilay’s nummer Toy. In Israël is het liedjesfestijn nog steeds razend populair.

Categorie: | |

Home » Cultuur » Showbizz » ‘Helft Nederlanders wil Israël niet op Songfestival’