Herinneringsplaquette voor onderduikplaats Heiloo

Kennemeerstraatweg 41
Beeld: Gemeente Heiloo

Aan de Kennemerstraatweg 41 in Heiloo bood bewoonster Noor Josephus Jitta-Leeuwenborg tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak en bescherming aan verschillende Joodse onderduikers. Een kleine plaquette houdt die herinnering levend. Het herdenkingsbordje is een initiatief van de dochter van Noor, Sophia Josephus Jitta.

Op de eerste verdieping van het woonhuis waren verschillende kamers voor de onderduikers en er was een speciaal getimmerde schuilruimte. Van maart 1942 tot aan het einde van 1944 deed het huis dienst als schuilplaats. In totaal hebben hier zeker tien onderduikers gewoond, inclusief de voormalige echtgenoot van Noor Josephus Jitta. Frans was van Joodse komaf. In 1942 scheidde het echtpaar vanwege de veiligheid.

Op verzoek van de nabestaanden van mevrouw Josephus Jitta-Leeuwenberg besteedt de gemeente graag aandacht aan haar bijzondere daden. Nog altijd bereiken ons nieuwe verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Dit verhaal gaat over een vrouw die met gevaar voor eigen leven voor anderen opkomt. Deze verhalen helpen ons om niet te vergeten. Het is daarom belangrijk ze zichtbaar te maken, zodat iedereen eraan herinnerd wordt, meldt de gemeente Heiloo op de eigen website.

Sophie Josephus Jitta, dochter van Noor, wilde graag een herdenkingsbord bij het huis. Daarvoor overlegde ze met de huidige bewoners van het pand en de gemeente. De plaquette kwam er en bij de onthulling van het bordje waren zowel enkele nabestaanden van de onderduikers als wethouder Rob Opdam, verantwoordelijk voor onder meer Cultuurhistorie en erfgoed, aanwezig.

Noor Josephus Jitta kreeg de Yad Vashem-onderscheiding voor niet-Joden die hun leven waagden om Joden te redden.

Lees ook:
Postume Yad Vashem-onderscheiding voor echtparen uit Veenendaal

Twee Veenendaalse echtparen hebben postuum de Yad Vashem-onderscheiding ontvangen. Ze kregen de onderscheiding voor het bieden van onderdak aan Joodse onderduikers in de Tweede Wereldoorlog. Nabestaanden van beide paren kregen een oorkonde en medaille uit handen van de Israëlische ambassadeur, Modi Ephraim.

Categorie:

Home » Nieuws » Herinneringsplaquette voor onderduikplaats Heiloo