Het verschil tussen Joden en gojiem – Column Tomer Pawlicki

Tomer Pawlicki
FB

‘Ik ben Joods. Ik ben een hele grote Jood. 1.84 meter is gigantisch voor Joden. Arnon Grunberg is Joods. Harry Mulisch ook. Leon de Winter is een goj.
Bibi Netanyahu is een goj. Barack Obama is een Jood. Donald Trump een goj. En Geert Wilders een domme goj.
Nederlanders zijn gojiem. Duitsers zijn Joods. En Polen zullen denk ik altijd wel gojiem blijven. Dat willen ze zelf ook heel graag. Maar ik sta open voor verrassingen.

De Russen zijn honderd procent goj. Wodka is voor gojiem. Bier is net als wodka gojs. Wijn is heel erg Joods. Dat is namelijk heel goed voor de darmen. Maar drink het met mate. Alcoholisten zijn gojiem.
Putin is een goj. De Krim is momenteel ook heel erg gojs. Bezette gebieden zijn zo gojs dat Joden er niet in de buurt van durven te komen. Goelag-archipels en concentratiekampen zijn gojs. Maar Siberië en de Tweede Wereldoorlog zijn Joods. Heel erg Joods. Ik ken geen oorlog die Joodser is dan de Tweede Wereldoorlog. Japan was overigens gojs maar is momenteel Joods.

Sushi is Joods. Iedereen houdt van sushi. Varkensvlees is, ja ik moet het toegeven, gojs. Maar salami is heel erg Joods. Lekkere Joodse worst.
Spareribs zijn Joods. Gepofte aardappels zijn Joods. Patat van de McDonalds is heel erg gojs. Vies. McDonalds is, hoe kan ik het vergeten, extreem gojs. Cola is gojs. Nestle is gojs. Monsanto is gojs. Banken die gered moeten worden door de overheid zijn gojs. Alle multinationals zijn belachelijk gojs.

Grappen en humor zijn Joods. Dat je dat vervolgens niet over alles kan maken, zoals over de Joden, is weer heel erg gojs. Dat is heel erg gojs van de Joden. Dat ik de Joden hier als voorbeeld gebruik en niet de moslims, is weer heel gojs van mij.
Kosjer en halal slachten is gojs en de Partij voor de Dieren, die daar heel erg tegen is, is daardoor niet antisemitisch. Antisemitisme is gojs. Absoluut. Maar aanstellerij daarover is ook heel erg gojs.

Marokkanen en Turken zijn, ondanks dat ze het zelf niet beseffen, heel erg Joods. Surinamers zijn Joods. Badr Hari is heel gojs en Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, is natuurlijk…. Joods.
Als je in Amsterdam woont ben je Joods. Maakt niet uit wat je opvoeding is. Rotterdammers zijn gojiem maar Rotterdam zelf is dan weer heel erg Joods. Feyenoord heeft al zo lang de landstitel niet gewonnen. En underdogs zijn nu eenmaal Joden.
Homo’s zijn Joods. Lesbo’s misschien wel het meest Joods van iedereen. Want ja ze kunnen ook gewoon je moeder zijn.
Teletekst is Joods. Social media is gojs. De media is gojs, dat vindt denk ik iedereen. Partijdig berichten over oorlog is gojs. Oorlog is trouwens ook heel erg gojs. Isis is gojs, heel gevaarlijk, uit de buurt blijven.
Alle vluchtelingen zijn Joods. Maakt niet waar ze vandaan komen of waar ze naar toe gaan. Ben je op de vlucht: Joods.
Palestijnen die leven in bezette gebieden zijn Joods. En Israeliërs die in de nederzettingen leven zijn gojs. Olijfbomen van Palestijnen omhakken is natuurlijk ook heel erg iets voor een goj om te doen. Momenteel leeft Israel dan ook in een staat van gojsheid. BDS, is ook heel erg gojs.

Dit is overigens geïnspireerd op Lenny Bruce. En ja, ondanks wat ie daar allemaal in schrijft, was dat echt heel erg Joods.
O ja, en de aankomende verkiezingen zijn gojs. Gezamenlijk niet stemmen zou misschien wel het meest Joods zijn om te kunnen doen.
Prettige feestdagen iedereen.
Feestdagen zijn Joods.’

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Columns en opinie » Archief Oud-columnisten » Het verschil tussen Joden en gojiem – Column Tomer Pawlicki