Hoekstra plotseling op bezoek in Israël en bij de Palestijnen

I. Harari, Twitter

Minister Wopke Hoekstra (CDA) van Buitenlandse Zaken is onverwacht opgedoken als gast van Israël en de Palestijnen. Het bezoek was vooraf niet aangekondigd: correspondenten in Israël kregen er pas dinsdagavond over te horen. Niettemin gaat het om een officieel kennismakingsbezoek. Zo heeft Hoekstra al een krans neergelegd bij het monument in Sjoa-museum Yad Vashem, een plichtpleging voor officiële buitenlandse bezoekers. Later gaat hij door naar de Palestijnse Autoriteit. Hoekstra is sinds begin dit jaar de minister van BZ.

Hoekstra is de eerste hoge buitenlandse vertegenwoordiger die na de dood van Al Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh naar Israël en de Palestijnse gebieden komt. Mogelijk is zijn reis daarom zo lang stilgehouden. Normaal gesproken kondigt het ministerie van Buitenlandse Zaken dergelijke reizen ruimer vooraf aan. Verder is het bezoek op het laatste moment tot stand gekomen, zo zeggen bronnen ter plaatse. Zodoende kan Hoekstra niet met allerlei mensen in het veld spreken. Volgens diplomaten had Hoekstra vanwege de Oekraïne-oorlog vooralsnog te weinig tijd om het bezoek goed te plannen.

Op de Twitteraccount van Hoekstra verschenen woensdag foto’s van de bewindsman in Yad Vashem. In twee tweets staat te lezen: ‘De gruwelijkheid van de Holocaust is niet in woorden te vatten. Het monument van @YadVashem houdt de herinneringen levend van diegenen die de gruwelen zelf hebben meegemaakt. Het is onze plicht om elke dag weer op te staan tegen antisemitisme, haat, uitsluiting en geweld’, en: ‘Ter herdenking en nagedachtenis van de 6 miljoen Joden die zijn vermoord tijdens de Holocaust, legde ik een ​​krans tijdens een ceremonie bij @yadvashem’.

Mogelijk duiken later vandaag foto’s op van Hoekstra met Israëlische regeringsleden zoals zijn collega Yair Lapid van Buitenlandse Zaken en met leden van de PA. Naar verwachting zullen die laatste hun klachten over Israël kenbaar maken bij de Nederlander. De PA is nog steeds erg kwaad over de dood van journaliste Akleh, die volgens hen zeker is gedood door een Israëlische kogel. Israël ontkent noch bevestigt dit. Het wil samen met de PA onderzoek doen naar de toedracht, maar dat wordt door de PA geweigerd. Wel willen de Palestijnen naar het Internationaal Strafhof in Den Haag gaan.

Lees ook:
Kabinet: ‘Geen sprake van apartheid in Israël en Palestijnse gebieden’
In zowel Israël als de Palestijnse gebieden is geen sprake van ‘apartheid’. Dat stelt het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. De aanleiding voor de brief was het rapport van Amnesty International waarin wordt gesteld dat er sprake zou zijn van apartheid in Israël en de betwiste gebieden. En Sylvana Simons van BIJ1 had vragen daarover gesteld aan minister Wopke Hoekstra (CDA) van Buitenlandse Zaken. Het is aan een rechter om te oordelen of sprake is van apartheid, aldus Hoekstra.

Categorie: |

Home » Nieuws » Hoekstra plotseling op bezoek in Israël en bij de Palestijnen