Holocaustmuseum ontvangt 100.000ste bezoeker
Groot nieuws in het Nationaal Holocaust Museum (NHM). Op woensdag is de honderdduizendste bezoeker verwelkomd. Het museum, dat op 10 maart van dit jaar met veel ophef geopend werd, heeft in een kleine tien maanden tijd dus gemiddeld tienduizend bezoekers per maand gehad. Directeur Emile Schrijver van het Joods Cultureel Kwartier is apetrots.
“Scholieren uit het hele land, jongeren en volwassenen uit binnen- en buitenland weten ons te vinden en te waarderen. Dit blijkt uit de vele positieve reacties. Dat de 100.000ste en 100.001ste bezoeker twee docenten waren die met hun school het museum bezochten, maakt het extra bijzonder,” zegt Schrijver, die zegt ontzettend trots te zijn op deze prestatie.
Zoetermeer
De directeur doelt op de leraressen Nadia en Carolien [achternamen zijn niet bekend gemaakt, red.]. Ze begeleidden een schoolklas van het Oranje Nassau College uit Zoetermeer, die een educatief programma in het museum volgden. Bij de ingang werden de twee opgewacht en in het zonnetje gezet. Conservator Annemiek Gringold gaf hen het boek Zien, denken, doen. Het Nationaal Holocaustmuseum en de Hollandsche Schouwburg.
Doelen
Het NHM vertelt de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland. Het museum toont ook het verhaal van de Sjoa in Nederland en van de concentratie- en vernietigingskampen in Europa. Ook het dagelijks leven van Joden voor de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding vanuit het perspectief van Joodse Nederlanders en de omgang met de Sjoa in de Nederlandse herinneringscultuur komen in het museum aan bod.
Van Gelder
Het museum biedt onderwijsprogramma’s aan voor de bovenbouw van het primair onderwijs, maar ook voor het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Dit gebeurt om de kennis over de Holocaust te behouden en toegankelijk te maken voor jongere generaties. In 2025 wordt een tentoonstelling van de Israëlische kunstenaar Amos van Gelder verwacht.
Diepe wonden
Het NHM bestaat sinds 10 maart 2024. Op die dag werd het museum geopend door koning Willem-Alexander. De opening werd echter verstoord door anti-Israël-activisten die van burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) dichtbij het gezelschap mochten komen. Hoogbejaarden Sjoa-overlevenden, hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen werden antisemitische beschimpt. Deze dag heeft diepe wonden geslagen in de Joodse gemeenschap.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren