Israël verwelkomt vanaf mei gevaccineerde toeristen, ook Nederlanders

Israëlisch Verkeersbureau

Israël heeft besloten dat het vanaf 23 mei weer open gaat voor toeristen. Bezoekers uit het buitenland moeten gevaccineerd zijn, dus ook Nederlanders. Dit zijn de ministers van Toerisme en Volksgezondheid dinsdag met elkaar overeen gekomen. In mei is Israël ruim een jaar lang dicht geweest voor vakantiegangers. In eerste instantie worden groepen toegelaten aan de hand van de richtlijnen van de ministeries. Later mogen ook individuele reizigers Israël in. Het is nog niet geheel duidelijk wanneer dit zal zijn. Israëli’s die deze zomer op vakantie willen naar het buitenland, hebben een goede uitgangspositie. Dat komt door het Israëlische vaccinatieprogramma.

Hoop op opleving
“Het verheugt mij dat we deze eerste belangrijke stap voor de toerisme-industrie kunnen zetten. Het is tijd dat Israëls unieke voordeel als een veilige en gezonde bestemming zal helpen bij het herstel van de economische crisis,” zegt minister Orit Farkash-Hacohen van Toerisme. “Alleen het openen van het luchtruim voor internationaal toerisme zal ervoor zorgen dat de branche weer volledig opleeft.” Ze doelt onder meer op horeca, bezienswaardigheden, maar ook gidsen en busmaatschappijen die hun brood in het toerisme verdienen. “Ik zal ernaar blijven streven om de grenzen weer volledig open te kunnen stellen voor toerisme naar Israël, wat enorm zal bijdragen aan de Israëlische economie en het creëren van banen voor vele Israëli’s.”

Tweede fase
Vanaf 23 mei zal een beperkt aantal groepen reizigers toegelaten worden. Dit aantal zal gaandeweg uitgebreid worden, maar dan wel gebaseerd op de gezondheidssituatie en voortgang van het plan. Individuele reizigers zullen in ‘de tweede fase’ worden toegelaten. Het is nog onduidelijk wanneer die tweede fase zal ingaan. De Israëlische autoriteiten kijken daarbij naar gezondheidsoverwegingen. Die zullen de tijdlijn bepalen, aldus een persbericht van het ministerie van Toerisme. Iedere toerist die Israël wil aandoen, is verplicht om een PCR test te ondergaan voordat hij naar het land vliegt. Na aankomst op de luchthaven Ben Gurion moeten reizigers een serologische test doen om hun vaccinatie te verifiëren.

Nederlanders
In de tussentijd blijft de Israëlische regering in gesprek met verschillende landen over de voorwaarden en situaties rond Covid. Israël zal proberen om bilaterale overeenstemming te bereiken ‘over het valideren van een vaccinatiebewijs en het afschaffen van de noodzaak voor een serologische test’. Onlangs maakte luchtvaartmaatschappij El Al bekend weer te gaan vliegen op Amsterdam. Voor de coronacrisis zaten vrijwel alle vluchten tussen Nederland en Israël vol met vakantiegangers. Het aantal Nederlandse bezoekers nam tot 2020 jaarlijks toe tot meer dan 90.000. Door de pandemie stortte het cijfer in. Het is de vraag of er snel veel Nederlanders naar Israël zullen komen, want door logistieke fouten en missers wil het Nederlandse vaccinatieprogramma maar niet vlotten.

Kosmos staat goed
Dankzij het sterke en snelle vaccinatieprogramma van Israël staat de kosmos goed voor Israëlische vakantiegangers, benadrukt minister Yuli Edelstein van Volksgezondheid. “Israël is het eerste gevaccineerde land, en de inwoners zijn de eersten om van dit resultaat te genieten.” Na het openstellen van de economie is het nu tijd om het toerisme weer op te starten op een voorzichtige en gecalculeerde manier. Edelstein: “Het openstellen van Israël voor toerisme is van groot belang voor een van de hardst getroffen sectoren tijdens dit Covid-jaar. We zullen continu blijven monitoren of verder versoepelen mogelijk is in navolging van de gezondheidssituatie.”

Deze overeenstemmingen tussen het Israëlische ministerie van Toerisme en van Volksgezondheid werden bereikt in navolging van het werk van een taskforce die is opgezet door de ministeries. ‘Inclusief Head of Public Health Sharon Alroey-Preis, Ph.D. en COVID Commissioner Professor Nachman Ash, evenals professionals van het ministerie van Toerisme’, aldus het persbericht van de autoriteiten. 

Lees ook:
‘Israël moet voor Nederlanders een gewone bestemming worden zoals Spanje of Turkije’

Voor de coronacrisis boekte Israël record na record aan bezoekerscijfers, ook uit Nederland. Ons land is zo succesvol dat het Israëlische ministerie van Toerisme heeft besloten een diplomate naar het Israëlische verkeersbureau in de polder te sturen. Dat is voor het eerst sinds de jaren negentig. Haar naam is Dana Gazit en ze is erg enthousiast. “Het is mijn droom dat Israël een gewone bestemming wordt voor Nederlanders.”


Categorie: | |

Home » Nieuws » Israël verwelkomt vanaf mei gevaccineerde toeristen, ook Nederlanders