Israëli’s kweken menselijk embryo zonder sperma of eicellen
In Israël hebben wetenschappers voor het eerst een menselijk embryo gekweekt zonder het gebruik van sperma of eicellen. Het nieuwe leven is ontstaan door stamcellen te gebruiken. Het gaat om het eerste complete embryo dat alle belangrijke structuren nabootst die in de eerste twee weken na de bevruchting plaatsvinden. De vrucht produceerde ook hormonen die een positieve zwangerschapstest veroorzaken. De mens leert volgens de wetenschappers nu meer over de mens.
Vroegste fase
“Dit is echt een schoolvoorbeeld van hoe een menselijk embryo er op dag veertien uitziet en dat is niet eerder gelukt,” aldus professor Jacob Hanna van het Weizmann Institute of Science. Een sperma- en eicel waren niet nodig, maar stamcellen werden gebruik. Daar werden chemicaliën aan toegevoegd, die de stamcellen vervormden in vier celtypen die voorkomen in de vroegste fase van het menselijk embryo.
De juiste mix
Ongeveer een procent van het mengsel begon zich spontaan samen te voegen tot een structuur die lijkt op een embryo van de mens. Professor Hanna: “De cellen zijn behoorlijk belangrijk. Je moet de juiste mix en de juiste omstandigheden hebben om tot deze samenstelling te komen. Als dat gebeurt, dan is dat een verbazingwekkend fenomeen.”
‘Geen mensen kweken’
Het is niet de bedoeling dat de wetenschapper door zullen gaan met experimenteren tot er een klein mensje is met hersenen en een werkend hartje. Het is de bedoeling om alleen de eerste fase van de mens beter te leren kennen, zeggen ze. Op die manier kunnen ziektes of genetische afwijkingen bij mensen beter bestudeerd en wie weet in de toekomst nog beter ondervangen worden.
Meer kennis
De eerste weken nadat een zaadcel een eicel heeft bevrucht vinden er veel veranderingen plaats. Die veranderingen zijn erg belangrijk om te begrijpen waarom miskramen en geboorteafwijkingen kunnen plaatsvinden. Door meer inzicht te krijgen in het vroege embryo, kunnen ook de succespercentages bij in-vitrofertilisatie (ivf) verbeterd worden. Ook kunnen de onderzoeksmodellen gebruikt worden om te testen wat medicijnen doen met een zwangere vrouw.
Lees ook:
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren