Israëlisch bedrijf ontwikkelt viskwekerij nabij Tanger

wikipedia commons, Asc1733

In het kader van de aangehaalde betrekkingen met Marokko investeert het Israëlische bedrijf Agrigo een viskwekerij nabij de Noord-Marokkaanse stad Tanger. De Israëli’s werken daarin samen met het Nationaal Agentschap voor de Ontwikkeling van de Aquacultuur (ANDA) van Marokko. Dit meldt Bladna. De overeenkomst voor de zeeviskwekerij werd getekend tijdens de internationale beurs Halieutis, die moet zorgen voor een nieuwe dynamiek in de visserijsector en op 4 en 5 februari in Agadir plaatsvond, aldus het Marokkaans-Nederlandse medium.

Tien miljoen

Het project wordt opgezet het Israëlische Agrigo en kost tien miljoen euro. De bouw van de kwekerij zal in april 2024 beginnen. “Het merendeel van de kwekerijen die Marokko tot nu toe heeft liggen dicht bij de kust en zijn met name kwekerijen voor schelpdieren en niet voor vis,” zegt Houcine Nibani, hoofd van de Noord-Afrikaanse regio van het Conservation Coach Network (CCNet).

Visproductie

Marokko heeft wel de visgronden en de mankracht, maar niet de middelen om zelf dergelijke viskwekerijen te ontwikkelen. Zodoende zijn investeerders van buitenaf nodig. De Israëlische investering is in die zin welkom. Ook is het de bedoeling dat de kwekerij de druk op het visbestand in zee zal verminderen. Dat is wat de regering van koning Mohammed VI wil. Het land telt momenteel zestig kwekerijen die zeshonderd arbeidsplaatsen opleveren. De Marokkanen ‘produceren’ circa 1,4 miljoen ton per jaar, terwijl er slechts 1.300 ton uit gewone visserij wordt gehaald.

Banden aangehaald

Sinds het aanhalen van de bilaterale relaties tussen Marokko en Israël, eind 2020, is het aantal bezoekers en toeristen vanuit Israël naar het koninkrijk toegenomen. Er zijn weer vluchten en Israëli’s met Marokkaanse wortels bezoeken hun voormalige moederland. Ook in het land zelf heeft koning Mohammed VI de banden met de Joden verbeterd. Hij bezocht de afgelopen jaren Joodse instellingen en er werden synagogen opgeknapt. In Israël werd eerder gehint op een bezoek van de koning, maar dat is er nog niet van gekomen. Premier Netanyahu heeft aangegeven de banden met de Arabische wereld te willen uitbouwen.

Lees ook:
Israëli’s vragen massaal Marokkaanse nationaliteit aan

Israëlische Joden met Marokkaanse wortels vragen steeds vaker de Marokkaanse nationaliteit aan. Dat blijkt ruim twee jaar na het normaliseren van de betrekkingen tussen beide landen. Er worden veel aanvragen gedaan bij de consulaten van het koninkrijk die zich buiten Israël bevinden, aldus online magazine Bladna. Deze informatie wordt bevestigd door Serge Berdugo, secretaris-generaal van de Raad van Joodse Gemeenschappen in Marokko. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Israëlisch bedrijf ontwikkelt viskwekerij nabij Tanger