Israëlische cannabis mag voor medische doeleinden de grens over

Wietvlag Israel
wiki

Israëlische cannabisproducenten mogen hun producten die voor medische doeleinden zijn geteeld, exporteren naar het buitenland. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bepaald. Vertrekkend minister Eli Cohen van Economische Zaken tekende woensdag een decreet dat dit mogelijk moet maken. De producenten van medicinale wiet kunnen voortaan in aanmerking komen voor een exportlicentie, zo meldt de Jerusalem Post.

“Dit is een belangrijke stap voor exporteurs en de Israëlische industrie, die zowel de uitbreiding van de exportkansen voor de sector als de werkgelegenheid voor nieuwe werknemers zullen bevorderen”, aldus Cohen in de krant. Het duurt nog een kleine maand voordat de eerste medi-cannabis de grens over mag. Wie een vergunning heeft, kan dan zaken doen in het buitenland.

De regering keurde de export van medicinale cannabis al in januari 2019 goed, maar het duurde nog even voordat alle regels en mechanismen op waren gezet. Met de zet probeert Israël mee te liften op de internationale vraag naar legale wiet. Sinds cannabis in Canada en op andere plekken gelegaliseerd is, is er een levendige internationale handel in medi-wiet ontstaan. De Israëlische staat kan maximaal één miljard euro per jaar aan de handel verdienen door er tarieven op te heffen.

Momenteel worden ongeveer 60.000 Israëli’s geholpen met medicinale cannabis. Al deze wiet is in eigen land geteeld. Nu de export van medi-wiet mogelijk is, kunnen cannabisboeren uitbreiden en hun handelsnetwerk verbreden. In Israël zal het aantal klanten vermoedelijk even hoog blijven. Medicinale cannabis is er toegestaan, maar recreatief gebruik is nog steeds verboden. Het ziet er niet naar uit dat de nieuwe regering daar een einde aan gaat maken.

Lees ook:
Nieuwe regering Netanyahu beëdigd, oppositie pleit voor ‘alternatief’

In Israël is het kabinet Netanyahu V beëdigd. De nieuwe coalitieregering komt er na een 508-dagen durende politieke crisis met drie verkiezingen en twee mislukte formatieperiodes. De as van de regering wordt gevormd door Likud en de Blauw-Wit-partij van Benny Gantz. 

Categorie: | |

Home » Nieuws » Israëlische cannabis mag voor medische doeleinden de grens over