Jodensavanne in Suriname op UNESCO Werelderfgoedlijst

sRGB_49295410911_wikipedia commons

Het was dinsdag een historische dag voor Joods Suriname: de Jodensavanne werd op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet. Dat gebeurde tijdens de vergadering van het World Heritage Committee in New York. In Paramaribo ging de vlag uit. Het geeft de autoriteiten zeker 25 jaar aan lobbyen gekost om de Jodensavanne op de lijst te krijgen. Met deze opname komen ook extra verantwoordelijkheden.

Sinds 1998 gelobbyd

Op de 45ste vergadering van het werelderfgoedcomité van de UNESCO ging de kogel door de kerk: de Jodensavanne in Suriname komt op de lijst van werelderfgoed. In 1998 zette de Surinaamse regering de monumentale Joodse begraafplaats al op de tentatieve lijst en in de jaren daarna zette de Stichting Jodensavanne zich in voor het behoud van deze monumentale plek. In januari 2022 werd het managementplan door de regering Santokhi aan de UNESCO aangeboden.

Geldkwestie

Het plan van Suriname voor de Jodensavanne is nu goedgekeurd en de plek wordt dus opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Er komt geen geld naar het voormalige wingewest om de monumentale plek te kunnen onderhouden; Paramaribo zal zelf de portemonnee moeten trekken om het te onderhouden. Mocht dat niet lukken, dan kan de Jodensavanne weer van de lijst af gehaald worden. Suriname is financieel echter in de problemen en heeft al aangeklopt bij het IMF, met succes.

Feestelijke dag

Niettemin wordt in Paramaribo gesproken over een feestelijke dag voor het hele Surinaamse volk. Nu de Jodensavanne op de UNESCO-lijst staat, wordt verwacht dat er meer toeristen op af zullen komen. Dat levert volgens de voortrekkers van het succes in New York meer financiën op om het monument te onthouden. Het is niet de eerste UNESCO-plek in Suriname: eerder werden het Centraal Suriname Natuurreservaat en de historische binnenstad Paramaribo op UNESCO-erfgoedlijsten voor natuur en cultuur gezet.

Over de Jodensavanne

De Jodensavanne is een voormalige woonplaats van Sefardische Joden en hun slaven in Suriname, ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van Paramaribo. De plaats ligt in het district Para bij de Cassiporakreek, een zijrivier van de Surinamerivier. Jodensavanne wordt sinds 1832 niet meer permanent bewoond. Het UNESCO-gebied bevat onder meer de twee Joodse begraafplaatsen, verschillende aanlegplaatsen, de Beraha ve Shalom-synagoge en de fundamenten van voormalige woningen.

Lees ook:

Categorie: |

Home » Nieuws » Jodensavanne in Suriname op UNESCO Werelderfgoedlijst