Jodensavanne in Suriname genomineerd voor Werelderfgoedlijst

sRGB_49295410911_wikipedia commons

De Jodensavanne behoort tot een van de twintig plekken op Aarde die genomineerd zijn voor de Werelderfgoedlijst van de VN. Dat meldt het bestuur van de bijbehorende Stichting aan het Surinaamse medium Starnews. De regering in Paramaribo heeft de Jodensavanne voorgedragen en heeft sindsdien veel lobbywerk verricht. De voordracht omvat ook de Cassiporakreek begraafplaats uit de 17de eeuw in het district Para. Volgend jaar beslist de UNESCO of beide plekken op de prestigieuze erfgoedlijst komen. Aan dit besluit gaan nog veel procedures vooraf.

Toerisme
Bestuurslid Stephen Fokké van de Stichting Jodensavanne meent dat veel Surinamers niet of te weinig beseffen ‘wat het betekent als jouw erfgoed internationaal erkend wordt, omdat het beschikt over uitzonderlijke universele waarde voor de totale mensheid’. Fokké in Starnews: “De internationale erkenning opent wegen naar financiële bronnen om de site te onderhouden en trekt toerisme naar je land aan.” Eerder werden het Centraal Suriname Natuurreservaat en de historische binnenstad Paramaribo op UNESCO-erfgoedlijsten voor natuur en cultuur gezet.

Onderzoek
Momenteel onderzoekt de International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) de nominatie in Suriname en in maart brengt die advies uit aan de UNESCO. Dat is niet bindend, maar kan wel grote invloed hebben op het besluit van het Werelderfgoedcomité dat in juli 2023 genomen wordt. Ongeveer een maand voor de stemming stuurt het secretariaat van het Werelderfgoed Centrum allerlei documenten voor inzage naar de verschillende lidstaten die de vergadering in juli bijwonen. Fokké heeft goede hoop, onder meer omdat ICOMOS volgens hem zou beseffen dat er wereldwijd maar één Jodensavanne is.

Lobby
Aan de lopende procedure is een traject van lobby vooraf gegaan. In januari stuurde minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur het nominatie-dossier naar de VN op. De UNESCO pakte het op en in september september bezocht ICOMOS-deskundige Maria Bacci Suriname voor de technische evaluatie en inspectie. Fokké: “Zij moest de informatie in het nominatiedossier toetsen in het veld. Klopt de informatie met de werkelijkheid?” Haar focus lag op authenticiteit, integriteit, bescherming en het beheer van het gebied. Bacci deed metingen en sprak met mensen in het gebied, waarna de overheid extra informatie moest aanleveren, onder andere over een zogeheten bufferzone.

Geen geld
Fokké benadrukt dat er geen geld komt, mocht de Jodensavanne op de Werelderfgoedlijst komen te staan. Suriname vraagt om plaatsing op de lijst. “De UNESCO kent dat alleen toe. Suriname is verder verantwoordelijk voor het beheer en behoud van de site.” Sowieso gaat het de Surninamers geld kosten, want het gaat om beschermde monumenten, aldus Fokké. De Staat Suriname moet deze monumenten gaan onderhouden op grond van nationale en internationale wetgeving. Er zullen in de toekomst controles van de UNESCO volgen. Zo was in juli de binnenstad van Paramaribo aan de beurt. Suriname kreeg een aantal aanbevelingen en moet hierover terugrapporteren.

Categorie: |

Home » Nieuws » Jodensavanne in Suriname genomineerd voor Werelderfgoedlijst