Joods cultureel erfgoed in Dordrecht wordt hersteld

Joodse begraafplaats Dordrecht
wiki

Het NIK wil het Joods cultureel erfgoed in Dordrecht – een stad met driehonderd jaar Joodse geschiedenis – zichtbaar maken.

“Het zichtbaar maken van het Joods cultureel erfgoed is meer dan het herstellen van de geschiedenis. Het is ook een teken in het heden om goed om te gaan met vreemdelingen die vandaag naar Dordrecht komen. De Joodse burgers waren in het verleden de vreemdelingen in Nederland en Dordrecht,” aldus Eduard Huisman namens het Nederlands Israëlisch Kerkgenootschap (NIK) op de begraafplaats Essenhof tijdens een bijeenkomst rond de 146 jaar oude Joodse begraafplaats.

In een aantal steden in Nederland heeft het NIK, na een zo breed mogelijk overleg met mensen die betrokken zijn bij Joods cultureel erfgoed, afspraken gemaakt met de gemeentebesturen. Ook in Dordrecht wil het NIK kijken of er een convenant gesloten kan worden met het gemeentebestuur.

“In Dordrecht is gelukkig nog iets zichtbaar van Joods cultureel erfgoed: de begraafplaats. Toch heeft de Tweede Wereldoorlog een stuk van het hart van de stad, het Joodse hart, weggerukt,” aldus Huisman. Hij wil in elk geval aandacht besteden aan de omgeving van de Grote Markt waar vroeger de synagoge, het badhuis en de Joodse school stonden. Een plaquette met een plattegrond aan een muur van een flat is de enige tastbare herinnering aan de Joodse omgeving van Dordt, die door de Tweede Wereldoorlog en de sanering van de binnenstad in de jaren zestig van de vorige eeuw werd gesloopt.

Het gesprek om de Joodse geschiedenis terug te geven aan Dordrecht en de inwoners is op gang gekomen door aandacht voor de deportatie 75 jaar geleden van circa honderd Joodse Dordtenaren.  In de eerste aankondiging van Dordtse kerken werd een gedachtenis bijeenkomst in de Grote Kerk aangekondigd. Daarnaast werd aan kerken gevraagd om zondagmorgen 12 november stil te staan bij de tragedie van 1942. Dat is ook op verschillende plekken gedaan.

Op de bijeenkomst zondagmiddag in de oude aula waren verschillende mensen aanwezig met directe herinneringen aan weggevoerde Dordtenaren. “Mijn vriendin was in 1942 zestien jaar toen ze werd weggevoerd. Daarom wil ik hier ook zijn,” aldus een Dordtse van 94 jaar.

Drie kleinkinderen waren samen naar de Essenhof gekomen omdat in 1942 hun opa en oma waren weggevoerd en werden omgebracht. Doris van Huiden haalde herinneringen op aan zijn opa, de laatste Joodse wethouder van Dordrecht. Zijn ouders hadden door twee wonderen in de oorlog het overleeft. “Daarom ben ik hier vandaag in Dordrecht met ook mijn zoon en denk ik nog telkens aan het wonder dat ik hier kan zijn.” Zijn vader en zijn opa zaten ook in de gemeenteraad en in verschillende organisaties.

Huisman heeft inmiddels met steun van het Platform van Dordtse kerken een eerste oriënterend gesprek gehad met belangstellenden over het teruggeven van de Joodse historie aan Dordrecht. “We hebben voor donderdag 25 januari 2018 een groter overleg afgesproken met alle belangstellenden om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Daarna willen we het gemeentebestuur uitnodigen voor een overleg, zoals we dat als NIK in meer plaatsen hebben gehad.”

Bron: dordrecht.net

Categorie:

Home » Nieuws » Joods cultureel erfgoed in Dordrecht wordt hersteld