Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Joods monument Culemborg dichterbij

De realisatie van het Joods monument in Culemborg komt steeds dichterbij. Het Culemborgse bedrijfsleven heeft zich achter het streven naar een monument geschaard. Het heeft prijzen gedoneerd voor een grote loterij die volgende maand een startbedrag voor het monument moet gaan opleveren. In totaal is een bedrag van 70.000 euro nodig.

Ab Klein, voorzitter van de Stichting Joodsmonument Culemborg, zegt hierover: “Dit is toch geweldig. We zijn er stil van. Het is ongelooflijk dat we zoveel steun mogen ontvangen van het bedrijfsleven in Culemborg en daar buiten.” Klein is er, gezien de steun en de stappen die gezet zijn het laatste halfjaar, helemaal van overtuigd dat het monument er nu gaat komen.

Ab Klein is tevens de initiatiefnemer voor het monument. Hij zou het graag op de Markt, bij het stadhuis willen zien. Beeldend kunstenaar Lia Krol uit Erichem zal het ontwerp, een straatbank met lantaarnpaal en daar omheen drie figuren die traditionele Joodse beroepen voorstellen: slager, marskramer en voddenman. Jonet berichtte eerder uitgebreid over dit plan.

“De gemeente Culemborg heeft twee locaties aangegeven waar het monument mogelijk geplaatst zou kunnen worden. Het stukje grond achter de voormalige Synagoge of op het stukje grond langs de oude stadsmuur nabij het parkeerterrein ‘t Jach. Die discussie is nog niet helemaal afgesloten met de gemeente. Door hierover met hen in gesprek te zijn en medewerking daarvoor te krijgen, zijn we al een héél eind. Misschien is er bij de muur aan ‘t Jach nog wel iets te schuiven, zodat het beeld meer in ‘t zicht komt. Het wordt te mooi om achter geparkeerde auto’s te worden weggeduwd,” zo zegt secretaris Channa Cohen Stuart.

“Als bestuur zouden we graag nog enkele bestuursleden willen verwelkomen. We hebben natuurlijk ook een aantal vrijwilligers nodig die volgende maand mee willen werken om de loten te verkopen. Het is toch mooi dat we straks met het eeuwfeest het monument mogen onthullen waar Culemborg als oude handelsstad recht op heeft. Het is prachtig als we dat samen voor elkaar krijgen,” aldus Klein. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X