Joodse Lagerhuisleden prijzen Betty Boothroyd – in memoriam

YouTube, House of Commons

“Order! Orderr! Orderrr!” Daarmee werd de Britse Lagerhuisvoorzitter Betty Boothroyd in binnen en buitenland bekend. De eerste vrouw op deze positie overleed onlangs op 93-jarige leeftijd. De Labourpolitica, die het voorzitterschap van 1992 tot 2000 bekleedde, was een drijvende kracht tegen antisemitisme in de partij tijdens het leiderschap van Jeremy Corbyn (2015-2020). Joodse parlementariërs en prominenten prijzen haar voor haar houding inzake.

Yorkshire

Boothroyd werd op 8 oktober 1929 geboren in Yorkshire, waar ze in Dewsbury opgroeide als het enige kind van Ben Archibald Boothroyd en diens vrouw Mary. Beiden waren textelarbeiders. Na haar basisschooljaren ging ze naar de Dewsbury College of Commerce and Art. Van 1946 tot 1952 werkte ze als danseres, als lid van de dansgroep Tiller Girls. Ze trad onder meer op in het London Palladium. Een voetinfectie maakte echter een einde aan haar danscarrière en ze koos ervoor om de politiek in te gaan.

‘Order, Orrder!’

Het lukte Boothroyd in verschillende kiesdistricten echter niet om verkozen te worden. Vanaf 1959 leed ze verschillende nederlagen, maar in 1973 won ze een Lagerhuiszetel voor het district West Bromwhich. Gaandeweg kreeg ze meer bekendheid en in de jaren tachtig lukte het haar met scherpe vragen de regering van Margaret Thatcher in verlegenheid te brengen. In 1992 werd Boothroyd gekozen tot eerste vrouwelijke Lagerhuisvoorzitter en in de jaren daarna leerde het publiek haar kennen om haar strenge, maat rechtvaardige optreden en humor. Haar “Order! Orrder!” werd tot ver buiten het land bekend, ook omdat de vergaderingen in de jaren negentig op tv werden uitgezonden.

Hogerhuis

Boorthroyd was speaker tussen 1992 en 2000, waarna ze vanaf 2001 in het Hogerhuis plaatsnam. Daar viel ze op door haar scherpe beschouwingen, onder meer in 2019, toen ze concludeerde dat de Brexit min of meer mislukt was. Ze pleitte voor een tweede referendum, zodat de jongeren een nieuwe kans zouden krijgen om hun toekomst te bepalen. Tevergeefs. Achter de schermen was Boothroyd een tegenstander van Jeremy Corbyn en streed ze tegen de opkomst van het antisemitisme in de Labour-partij. De strijd werd uiteindelijk gewonnen door degenen in Labour die aan de juiste kant stonden. Er kwam een onderzoek naar antisemitisme in de partij en Corbyn moest in 2020 het veld ruimen.

‘Goed gezelschap’

De voormalige speaker overleed eind februari op 93-jarige leeftijd. Dame Margaret Hodge, de parlementaire voorzitter van de Joodse Labourbeweging twitterde bedroefd te zijn over haar dood. Zij vond veel steun bij Boothroyd. “Tijdens de ruzie over antisemitisme binnen de Labour-partij, toen ik een zeer moeilijke tijd doormaakte, kwam ze naar me toe en zei ze: ‘goed gedaan’.” Lord John Mann, de onafhankelijke regeringsadviseur op het gebied van antisemitisme, tweette: ‘Betty Boothroyd was een spreker zonder vergelijking. Ik heb nauw samengewerkt met haar om een militant uit Labour te schoppen. Ze was een leeuwin – en ook goed gezelschap’.

Lees ook:
Rapport: ‘Strijdende facties in Labour gebruikten antisemitisme als wapen’

Tijdens de machtsstrijd binnen Labour onder het leiderschap van Jeremy Corbyn werd antisemitisme vaak gebruikt als wapens. De tegenstanders van Corbyn zetten het geregeld in als argument om hem weg te krijgen, zo concludeert een rapport naar de gang van zaken binnen de Britse sociaaldemocratische partij onder diens leiderschap. Corbyns medestanders ontkenden het antisemitisme daarentegen glashard. Hierdoor werd het klimaat binnen Labour alsmaar giftiger, concludeert hoofdonderzoeker Martin Forde.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » Joodse Lagerhuisleden prijzen Betty Boothroyd – in memoriam