Rapport: ‘Strijdende facties in Labour gebruikten antisemitisme als wapen’

YouTube

Tijdens de machtsstrijd binnen Labour onder het leiderschap van Jeremy Corbyn werd antisemitisme vaak gebruikt als wapens. De tegenstanders van Corbyn zetten het geregeld in als argument om hem weg te krijgen, zo concludeert een rapport naar de gang van zaken binnen de Britse sociaaldemocratische partij onder diens leiderschap. Corbyns medestanders ontkenden het antisemitisme daarentegen glashard. Hierdoor werd het klimaat binnen Labour alsmaar giftiger, concludeert hoofdonderzoeker Martin Forde. Het rapport lekte dinsdag uit.

Het Forde-rapport beschrijft ‘de toxiciteit aan beide kanten van de partij’. De gespannen verhoudingen tussen het kamp van Corbyn en het Labour-hoofdkwartier verlamde de partij nagenoeg en zorgde ervoor dat de parlementsverkiezingen van 2019 verloren gingen, zo meldt The Independent. Het onderzoek legt ook bloot hoe hooggeplaatste Labourleden een ‘betreurenswaardige en ongevoelige, en soms discriminerende houding’ aan de dag legden. Forde deed eerder al onderzoek naar denigrerende en haatdragende WhatsApp-berichten binnen de partij en mocht nu een rapport schrijven over wat er mis ging tijdens het leiderschap van Corbyn.

Een van de grootste problemen was Corbyns vermeende antisemitisme en het feit dat hij niet ingreep als er sprake was van antisemitisme binnen de partij. In met name de linker vleugel van Labour – zijn basis – gaat kritiek op Israël over in Jodenhaat. Er ontstonden vaak ongemakkelijke en discriminatoire situaties, waardoor verschillende Joodse Labour-parlementariërs zich niet langer thuis voelden en de partij verlieten. Later oordeelde de Britse mensenrechtencommissie dat onder Corbyn het antisemitisme hoogtij kon vieren. Nadat hij eind 2019 de verkiezingen verloor moest de ultra-linkse veteraan het veld ruimen voor huidig leider Keir Starmer, die sindsdien bezig is de scherven op te rapen. Die kreeg zondag kritiek uit Joodse hoek door een promo-video lanceren waar hij vanaf het Holocaustgedenkteken in Berlijn spreekt zonder de Sjoa of de Joden te noemen.

Analyse
Het rapport van Forde is voor Labour ongemakkelijk, omdat het wederom benadrukt hoe verdeeld de partij is en wat er allemaal mis ging tijdens Corbyns leiderschap. Met name de prominente rol van het antisemitisme – nu blijkt dat het ook functioneel werd gebruikt binnen de interne partijstrijd – doet velen binnen Labour slikken, zeker nu de partij er in de peilingen gunstig voor staat. De Joodse gemeenschap van Groot-Brittannië voelt zich nu dubbel ‘gepakt’ door Labour en het zal nog lang duren voordat het vertrouwen in de sociaal-democraten echt terug is. Mogelijk komt dat vertrouwen terug als Corbyn zelf uit de partij wordt gesmeten.

Toch zal dit rapport waarschijnlijk overschaduwd worden door de machtsstrijd om het leiderschap die momenteel in de Conservatieve partij woedt. Na het aangekondigde vertrek van premier Boris Johnson maken kopstukken elkaar af in de media om wie de nieuwe premier mag worden. Binnenkort wordt de uitslag bekend en daarna zwalkt de regering door totdat Johnson over zes weken definitief afzwaait. Uiterlijk in mei 2024 zijn er parlementsverkiezingen in Groot-Brittannië.

Lees ook:
Labour heft schorsing Corbyn op, terugkeer zorgt voor controverse, nu geen MP meer

Na weken geschorst te zijn als lid van de Labour-partij is Jeremy Corbyn sinds dinsdag weer actief lid. De ex-leider, onder wiens verantwoordelijkheid het antisemitisme in de partij kon groeien en bloeien, nam zijn parlementszetel meteen in. De terugkeer van Corbyn zorgt voor controverse en scheve ogen in Labour. Een aantal parlementariërs overweegt op te stappen omdat de oud-voorman vanwege zijn senioriteit een hogere positie in de fractie kreeg.

Categorie: |

Home » Nieuws » Rapport: ‘Strijdende facties in Labour gebruikten antisemitisme als wapen’