Oranje medailleregen bij karate op Maccabiade in Israël

Yehoshua Schippers, Danny Buwalda, Nathan Heijmerink, Tommy Agrest, Denzel Leito (foto: Maccabi NL)

Het eerste Nederlandse eremetaal op de Maccabiade 2022 in Israël is een feit: bij karate behaalden de karateka’s van Team NL zilveren en bronzen medailles. Vol trots en blijdschap kregen ze de plakken om hun nek gehangen. Onder leiding van coach Albert Echteld en begeleider Paul Stoppelman wonnen Denzel Leito, Danny Buwalda, Yehoshua Schippers, Tommy Agrest en Nathan Heijmerink zilver voor het Team Kumite Karate. Sommigen van hen vielen individueel ook nog in de prijzen. Een ware medailleregen voor Maccabi Nederland in Israël.

Onvergetelijke dag
Los van de teamprestatie won Heijmerink in de gewichtsklasse onder 75 kilogram een bronzen medaille. Hetzelfde eremetaal was er voor Leito in de categorie onder de 84 kilogram. Als klap op de vuurpijl won Tommy Agrest in dezelfde categorie als van Leito de zilveren medaille. Allen hebben hard gevochten. Na de verschillende medaille-uitreikingen gingen ze samen met het rood-wit-blauw op de foto. Voor hen, de staf en Team NL was het een dag om nooit te vergeten. Maccabi Nederland schrijft daarover op Facebook: ‘Mannen, we zijn ongelofelijk trots op jullie en jullie prestatie voor Team NL! Mazal tov!’

Hard getraind
Maar het was niet eenvoudig om tot deze prestaties te komen: het niveau was hoog waardoor de karateka’s een moeizame start kenden. Eenmaal op gang groeide het vertrouwen en met de onvoorwaardelijke steun van coach Echteld bewaarden de jongens rust en groeiden ze in het toernooi, hetgeen uiteindelijk resulteerde on eremetaal. In de afgelopen maanden hebben ze wekelijks hard getraind om kans te maken op het podium. Eenmaal in Israël stond er twee keer per dag nog een training op het programma. Het keiharde werken is nu beloond is en de eerste medailles voor team NL zijn een feit.

Voetbalfinales
Voor Team NL, dat in verschillende sporten op de Maccabiade meedoet, staat er in Israël de komende dagen nog veel op het spel. Zo staan de jongens- en meisjes-voetbalteams van onder de zestien jaar in de kwartfinale en halve finale. De jongens waren eerste in hun poule en nemen het woensdag in de kwartfinale op tegen Groot-Brittannië. Als ze winnen, moeten ze aantreden tegen de winnaar van de kwartfinale tussen Brazilië en Argentinië. De meiden staan in de halve finale tegenover Zweden. Bij winst gaan ze naar de finale, waar ze waarschijnlijk Amerika of Canada tegen komen.

Maccabiade 2022
Aan de Maccabiade doen sporters uit tachtig landen mee. In totaal zijn er momenteel zo’n tienduizend sporters van over de hele wereld in Israël. Nederland heeft 74 atleten en circa twintig begeleiders en coaches gestuurd. De laatste ‘Joodse Olympische Spelen’ werden in 2017 gehouden. Vanwege de coronatoestand vorig jaar, werd deze editie met een jaartje uitgesteld. Nu Israël weer helemaal open is voor bezoekers van buitenaf kan het sportfeest volgende maand beginnen. In 2017 pakte Oranje onder meer goud met het heren hockeyteam en de karateka’s Bryan Lusse, Sammy Schipper en Ruben Heijmerink. Verder was er twee keer zilver bij het wielrennen op de weg.

Geschiedenis
Het evenement was voor het eerst in 1932 met 390 atleten uit achttien landen, waaronder zestig sporters uit Arabische landen. In 1935 waren de tweede Maccabiah Games een feit met ruim duizend atleten uit 28 landen; in die periode had Hitler de macht in Duitsland overgenomen en was het voor Joodse sporters in vooral Duitsland en Oost-Europa moeilijker te sporten, en te reizen. Joodse sporters die naar het Britse mandaatgebied Palestina reisden, bleven daar vaak wonen.

Na de Tweede Wereldoorlog en de verschrikkingen van de Sjoa duurde het een paar jaar voordat er een nieuwe Maccabiade kon plaatsvinden. Dit gebeurde in 1950 in de pas twee jaar oude Staat Israël. Vanaf de vierde editie vond het evenement iedere keer één jaar na de Olympische Zomerspelen plaats, zo ook dit jaar. Dit jaar worden de Spelen voor de 21ste maal georganiseerd. Verder zijn er nog Europese Maccabi Spelen. Deze wisselen om de vier jaar van stad. De laatste Europese Spelen waren in 2019 in Boedapest. Volgend jaar staat er weer een nieuwe Europese editie gepland.

Denzel Leito (foto: Maccabi Nederland)
Nathan Heijmerink (foto: Maccabi Nederland)
Tommy Agrest (foto: Maccabi Nederland)
V.l.n.r. Agrest, Heijmerink, Leito (foto: Maccabi Nederland)

Lees ook:
Drie generaties Oranje-sporters op Maccabiade
Op de Maccabiade in Israël vindt iets bijzonders plaats: de derde generatie uit dezelfde familie doet namens Nederland mee. Het gaat om Orry Weijel, die deelneemt als keeper van het zaalvoetbalteam onder achttien jaar. Zijn grootmoeder Carry de Wolf was in de jaren zestig en zeventig present en zijn tante Michal de Wolf was in 1995 deelnemer. Deze week vertrok Orry met 73 andere sporters namens Maccabi Nederland naar Israël.Categorie: |

Home » Nieuws » Oranje medailleregen bij karate op Maccabiade in Israël