Maccabi Nederland vertrokken naar Israël voor Maccabiade 2022

Maccabi Nederland

Het team van Maccabi Nederland is vertrokken naar Israël voor de Maccabiade, de Olympische Spelers voor sporters van Joodse komaf. Dit jaar nemen 74 Nederlanders deel aan het evenement. Op Schiphol was het een drukte van belang: allen gingen op de foto en samen stapten ze in het vliegtuig. De openingsceremonie vindt donderdagavond plaats in het Teddy Stadion in Jeruzalem, waar zo’n dertigduizend toeschouwers aanwezig zullen zijn. De Maccabiade is het op twee na grootste sportevenement ter wereld met tienduizend deelnemers van over de hele wereld.

Op Schiphol verzamelden de Nederlandse deelnemers met ruim twintig begeleiders in de ochtend om het vliegtuig naar Israël te pakken. TeamNL doet onder andere mee in voetbal, zaalvoetbal, wielrennen,hockey, tennis en karate. Op die laatste sport zijn vele ogen gericht. Bij de vorige Maccabiade, in 2017, werden drie van de vier gouden Nederlandse medailles bij het karate behaald. Karateka’s Nathan Heijmerink, Denzel Leito, Tommy Agrest en Danny Buvalda gaan ervoor. Ze worden gecoacht door Albert Echteld en begeleid door Paul Stoppelman. Andere kanshebbers zijn de dames- en herenvoetbalteams onder de zestien jaar.

Drie generaties
Op deze editie van de Maccabiade vindt iets bijzonders plaats: de derde generatie uit dezelfde familie doet namens Nederland mee. Het gaat om kleinzoon Orry Weijel, die meedoet als keeper van het zaalvoetbalteam onder achttien jaar. Zijn grootmoeder Carry de Wolf nam in de jaren zestig en zeventig aan de Maccabiade bij atletiek en schermen. In 1973 werd ze als meest succesvolle sporter van de Europese Maccabiade voorgesteld aan toenmalig premier Golda Meir van Israël. Dat jaar was ze ook vlaggendraagster voor de Nederlandse ploeg – tekst gaat verder onder de foto.

Carry de Wolf, 1973 (foto: S. De Wolf)

Meer dan twintig jaar later, in 1995, deed Carry’s dochter Michal de Wolf mee aan de Europese Maccabiade – niet te verwarren met de wereldspelen in Israël. Ze won toen in Amsterdam goud bij het dubbel tennis en heeft in 1997 aan de Maccabiah in Israël meegedaan. Nu staat Carry’s kleinzoon Orry Weijel in Israël onder de lat namens TeamNL. Hopelijk wordt hij net zo succesvol als zijn oma en moeder ooit zijn geweest.

Huidige vlaggendrager
De openingsceremonie vindt donderdagavond in Jeruzalem plaats. Daar zal wielrenner Ashley Usiskin de Nederlandse vlag dragen. Hij is sinds jaar en dag betrokken bij de Maccabi Cycling Club, MCC [een onderdeel van Maccabi Nederland, red.] en hielp mee met het opzetten van wielrennen op de Maccabiade. Verder zit Usiskin momenteel in een ‘medische achtbaan’, zoals het comité van TeamNL eerder aangaf. ‘Toen wij vroegen of hij van plan was om toch deel uit te maken van TeamNL tijdens de Maccabiade, twijfelde hij geen moment. Ashley is hèt voorbeeld voor ons allen en daarom zijn wij er trots op dat hij TeamNL vertegenwoordigt bij de openingsceremonie als teammanager, wielrenner en vriend’.

Aan de Maccabiade doen sporters uit tachtig landen mee. In totaal worden er zo’n tienduizend sporters van over de hele wereld in Israël verwacht. De laatste ‘Joodse Olympische Spelen’ werden in 2017 gehouden. Vanwege de coronatoestand vorig jaar, werd deze editie met een jaartje uitgesteld. Nu Israël weer helemaal open is voor bezoekers van buitenaf kan het sportfeest volgende maand beginnen. In 2017 pakte Oranje onder meer goud met het heren hockeyteam en de karateka’s Bryan Lusse, Sammy Schipper en Ruben Heijmerink. Verder was er twee keer zilver bij het wielrennen op de weg.

Over de Spelen
Het evenement was voor het eerst in 1932 met 390 atleten uit achttien landen, waaronder zestig sporters uit Arabische landen. In 1935 waren de tweede Maccabiah Games een feit met ruim duizend atleten uit 28 landen; in die periode had Hitler de macht in Duitsland overgenomen en was het voor Joodse sporters in vooral Duitsland en Oost-Europa moeilijker te sporten, en te reizen. Joodse sporters die naar het Britse mandaatgebied Palestina reisden, bleven daar vaak wonen.

Na de Tweede Wereldoorlog en de verschrikkingen van de Sjoa duurde het een paar jaar voordat er een nieuwe Maccabiade kon plaatsvinden. Dit gebeurde in 1950 in de pas twee jaar oude Staat Israël. Vanaf de vierde editie vond het evenement iedere keer één jaar na de Olympische Zomerspelen plaats, zo ook dit jaar. Dit jaar worden de Spelen voor de 21ste maal georganiseerd. Verder zijn er nog Europese Maccabi Spelen. Deze wisselen om de vier jaar van stad. De laatste Europese Spelen waren in 2019 in Boedapest. Volgend jaar staat er weer een nieuwe Europese editie gepland.

Michal de Wolf, Amsterdam 1995 (foto: S. De Wolf)
Orry Weijel (foto: S. De Wolf)

Lees ook:
‘De Maccabiade is altijd een feestje’ – interview David Beesemer

“Voor mij was het een supermooie ervaring,” zegt voorzitter David Beesemer van Maccabi Nederland over de openingsceremonie van de Europese Maccabia Games in Berlijn. “We kwamen binnenlopen op de Walbühne, een kleiner amfitheater dan het grote Olympiastadion. Het duurde zoals altijd erg lang voordat we naar binnen konden. Maar als je eenmaal binnen bent en rondloopt in je Oranjetenue, dan valt het allemaal van je af.”



Categorie: |

Home » Nieuws » Maccabi Nederland vertrokken naar Israël voor Maccabiade 2022