Joodse raadsleden Amstelveen maken zich zorgen om veiligheid Joodse instellingen

FB

Twee VVD-politici met een Joodse achtergrond maken zich zorgen over de veiligheid van Joodse instellingen in hun gemeente. Dat komt door de veranderingen in de beveiliging van Joodse instanties die een aantal weken geleden zijn aangekondigd en die voor onrust en onduidelijkheid hebben gezorgd. In een persbericht spreken ze hun zorgen uit. Hun afdeling heeft inmiddels contact gezocht met de Sjoel Amstelveen en de Joodse Gemeente Amsterdam om over de veiligheid te praten. Op 16 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen.

“Iedereen praat over instanties en gebouwen die beveiligd moeten worden maar we hebben het hier over mensen en die dienen ook gehoord te worden. Als het gaat om de Joodse gemeenschap kunnen we geen concessies doen wat betreft beveiliging. Niet alleen vanwege de gruwelijkheden uit het verleden maar vooral ook vanwege de huidige terroristische dreiging,” zegt David Koekoek, kandidaat-VVD-raadslid en ook bestuurslid van de Joodse Gemeente Amsterdam. Zittend VVD-raadslid Benjamin Smalhout stelt dat ‘goede communicatie van belang is bij dit soort belangrijke kwesties’. Hij wil geregeld over met burgemeester Harmko Poppens (ook VVD). “Dit is in het verleden ook langjarig goed gegaan en ik zie dit overleg graag weer terugkomen.”

De benaderde Joodse instellingen zijn blij dat de twee rechts-liberalen hen hebben benaderd. In het gesprek gaven ze aan dat ze niet per definitie negatief tegenover de nieuwe beveiligingsaanpak staan, maar dat de communicatie hierover niet optimaal verliep en dat ze beter geïnformeerd willen worden. Ook willen ze graag tot afspraken komen over hoe de kwaliteit van de nieuwe aanpak gemeten en geëvalueerd kan worden. Bestuurslid Jigal Markuszower van de Joodse Gemeente Amsterdam voelde zich overvallen door het nieuwe beveiligingsbeleid. “De communicatie over de maatregel is ronduit slecht geweest.”

Niet alleen de VVD in Amstelveen zegt zich sterk te maken voor de Joodse gemeenschap en werkt samen met onder meer de PvdA en lokale partij Actief voor Amstelveen (AVA) om dingen voor elkaar te krijgen. Vertegenwoordigers van beide partijen spreken zich in het persbericht positief uit over de rechts-liberalen.

Lees ook:
Gemeente Amstelveen laat onderzoek uitvoeren naar geroofd Joods vastgoed
De gemeente Amstelveen laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar mogelijk geroofd Joods vastgoed. Hiervoor is een onderzoeksteam van de Radboud Universiteit Nijmegen in de arm genomen. In Nederland zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden panden van Joden door de Duitse bezetter onteigend en doorverkocht. In de zogenoemde Verkaufsbücher uit die periode staan ruim zevenduizend transacties in 224 gemeenten omschreven. 

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse raadsleden Amstelveen maken zich zorgen om veiligheid Joodse instellingen