Gemeente Amstelveen laat onderzoek uitvoeren naar geroofd Joods vastgoed

KRO-NCRV

De gemeente Amstelveen laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar mogelijk geroofd Joods vastgoed. Hiervoor is een onderzoeksteam van de Radboud Universiteit Nijmegen in de arm genomen.

In Nederland zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden panden van Joden door de Duitse bezetter onteigend en doorverkocht. In de zogenoemde Verkaufsbücher uit die periode staan ruim zevenduizend transacties in 224 gemeenten omschreven. Van de winst werden anti-Joodse maatregelen gefinancierd, zoals het runnen van kamp Westerbork en het uitvoeren van het treintransport naar de vernietigingskampen in Midden- en Oost-Europa. In totaal gaat het om een bedrag van omgerekend ruim 45 miljoen euro.

De rechtmatige eigenaren of hun erfgenamen die na de oorlog probeerden hun eigendom terug te krijgen, kregen in veel steden nauwelijks medewerking. “Wij willen weten of dit ook in Amstelveen het geval was”, zegt VVD-wethouder Herbert Raat (Monumenten en Erfgoed). Hij wil ook van de onderzoekers weten wat de rol van de gemeente Amstelveen is geweest en of rechtsherstel heeft plaatsgevonden voor Joodse inwoners. “Als uit het onderzoek misstanden naar voren komen, bekijken we of we alsnog voor rechtsherstel kunnen zorgen.”

Uit de Verkaufsbücher blijkt dat in Amstelveen sprake was van 22 vastgoedtransacties voor 26 woningen. Het onderzoeksteam van de Radboud Universiteit gaat de verkoop van die panden verder onderzoeken.

Uit een inventarisatie van het onderzoeksprogramma Pointer blijkt dat 73 gemeenten een onderzoek hebben ingesteld naar geroofd Joods vastgoed. Daarvan is in vijftien gemeenten de studie inmiddels afgerond. Zeker 35 gemeenten doen geen onderzoek. Wel overwegen nog 21 gemeenten zo’n onafhankelijk onderzoek alsnog te laten uitvoeren.

De gemeente Amstelveen wil het publiek en andere belangstellenden nauw bij de studie betrekken. Het is de bedoeling dat ook Joodse organisaties, lokale historici en archivarissen worden geraadpleegd. Ook organiseert de gemeente een publieksbijeenkomst voor geïnteresseerden. Mensen die informatie hebben over vastgoedtransacties of geïnteresseerd zijn in het onderzoek kunnen contact opnemen met historie@amstelveen.nl.

Het is de bedoeling dat het onderzoek in de zomer van dit jaar is afgerond.

Lees ook:
Zeker 35 gemeenten doen geen onderzoek naar geroofd Joods vastgoed.

Zeker 73 gemeenten hebben een onderzoek naar geroofd Joods vastgoed in de bange jaren ’40-’45 ingesteld en daarvan hebben er vijftien hun onderzoek al afgerond. Zeker 35 gemeenten doen geen onderzoek. Dat blijkt uit een rondje langs de velden door onderzoeksprogramma Pointer. Wel overwegen nog 21 gemeenten zo’n onafhankelijk onderzoek te laten doen. De journalisten deden een vragenronde onder gemeenten die in de zogeheten Verkaufsbücher staan, de registratie van deze roofhandel.

Categorie:

Home » Nieuws » Gemeente Amstelveen laat onderzoek uitvoeren naar geroofd Joods vastgoed