Joodse voorzitter van het Britse Lagerhuis stopt

YouTube

John Bercow, de voorzitter van het Britse Lagerhuis, stopt uiterlijk 31 oktober met zijn taak. De Conservatieve politicus van Joodse komaf nodigde dit maandag aan in het parlement. Hij kreeg een staande ovatie voor zijn besluit, onder meer omdat hierdoor premier Boris Johnson niet zelf een nieuwe voorzitter kan aanstellen indien er toch vervroegde verkiezingen kan komen. Bercow viel door de jaren heen op om zijn theatrale en aanwezige manier van voorzitten.

Eerder botste Bercow als met Johnson, omdat die laatste het parlement heeft opgeschort zodat er op 14 oktober kan worden begonnen aan een nieuw parlementair jaar. Zo hoopte de premier het parlement buiten spel te zetten inzake de Brexit. Maar dat sloeg terug door een wet aan te nemen waardoor het de regie blijft houden op het Brexit-proces. Bercow was het met de meerderheid van het Lagerhuis eens en stelde zich op tegen de actie van zijn partijgenoot Johnson. Maandag kondigde hij zijn vertrek aan. Dat ging als volgt:

Joodse wortels
Bercow heeft er nooit een geheim van gemaakt Joodse wortels te hebben. Geregeld sprak hij in het openbaar over zijn Joodse opvoeding en familiegeschiedenis. “Mijn vader was Joods en ik ging naar Finchley Reform Synagogue. Ik had een bar mitswa, hoewel ik seculier ben. Mijn moeder is niet-Joods, maar zij is uitgekomen,” aldus Bercow over zijn Joodse achtergrond. Hij was de eerste Britse parlementsvoorzitter die een bezoek bracht aan Israël, in 2017. Daar was hij de eregast van voorzitter Yuli-Yul Edelstein van de Knesset, het Israëlische parlement. Bercow zag zijn bezoek als ‘een groot voorrecht’ en benadrukte de noodzaak van goede betrekkingen tussen zijn land en Israël ‘ongeacht welke regering er aan de macht in Groot-Brittannië of Israël’.

Misbruik en pesten
De flamboyante politicus van Joodse komaf kondigde in januari al zijn vetrek als voorzitter aan. Hij stelt zijn functie ter beschikking, zo meldde The Jewish Chronicle, de Britse evenknie van Jonet.nl, na een negatief rapport over zijn gedrag en managementstijl. Bercow heeft bepaalde personeelsleden door de jaren heen gepest en onder druk gezet, zo staat in het onderzoek te lezen. Het valt ook op dat de voorzitter niet altijd neutraal genoeg is en snel naar zeldzame middelen zou grijpen, zoals het wegsturen van parlementariërs (zie onder). De voorzitter, die eigenlijk had gezegd uiterlijk in de zomer van 2018 te willen stoppen, zou aan intimi hebben verteld in de zomer van 2019 terug te treden. Hij bleef echter aan vanwege de telkens uitgestelde Brexit.

Lees ook:
John Bercow wil stoppen met voorzitterschap Brits Lagerhuis wegens misbruik positie

In het onderzoeksrapport van Dame Laura Cox staat dat misbruik van zijn positie door Bercow jarenlang werd ‘getolereerd, verborgen en verstopt’. In de organisatie is volgens haar een angstcultuur ontstaan. Ook moet er een verandering plaatsvinden in de bedrijfsvoering, waar Bercow verantwoordelijk voor is.

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse voorzitter van het Britse Lagerhuis stopt