Mogelijk run op Israëlische avocado’s bij Albert Heijn na oproep van BDS-twitteraar tot boycot

Flickr

Een oproep op Twitter tot een boycot van Israëlische avocado’s die bij Albert Heijn worden verkocht, lijkt averechts te werken. Pro-Israëlische twitteraars beschouwen het als hun plicht om het fruit uit de schappen te halen en in hun winkelmandjes te doen, om zo de boeren in Israël te ondersteunen en BDS te slim af te zijn. De oproep tot een boycot kwam van ene Marieke van der Kruijs, die al in april twitterde dat de Israëlische avocado’s bij Albert Heijn niet langer gekocht moeten worden. Twee dagen geleden werd de tweet ontdekt en kwam er via Twitter een tegenactie op gang.

Tweet later ontdekt
Van der Kruijs, een sympathisant van de anti-Israëlische beweging Boycot Desinvesteren en Sancties (BDS), twitterde op 25 april verontwaardigd: ‘@albertheijn Ik zou me als supermarkt enorm schamen als ik producten uit Israël (Palestina) te koop aan zou bieden. Maar goed, ieder zijn ding…#albertheijn #bds #palestine’. Op 8 september werd de tweet ontdekt door ene Jasper. Hij schreef: ‘Albert Heijn verkoopt avocado’s uit Israël. Fijn dat mensen als Marieke dit uitzoeken en aangeven. Morgen maar even inslaan. Gewoon, omdat de enige democratie in het midden-oosten elke steun kan gebruiken’. Henk Bakboord schreef: ‘#TipvanMarieke zou óók trending kunnen worden!’

Pesten
Er kwamen 585 likes, 163 retweets en tientallen reacties op de tweet van Jasper. Adri Scholte schreef: ‘Morgen naar AH voor avocado’s uit Israël. Zag dat een aantal artikelen, precies in mijn straatje, in de bonus zijn. Dank voor je tip, Marieke van der Kruijs’. Ook Dirk Verbaan laat van zich horen met: ‘Bah avocado’s….maar ga er morgen toch een paar halen…al is het alleen om Marieke te pesten en de boertjes in Israël te helpen…’ Vele anderen Twitteraars gebruiken de hastag #tipvanMarieke, die verwijst naar #tipvanMieke. Daarmee lijkt de bereidheid tot een tegenactie groot.

Marieke van der Kruijs (foto: Twitter)


HEMA-wijn
Een soortgelijke ‘tip’ was er eerder van BDS-activiste Marieke Zagt. Zij riep in maart op tot een massale boycot van de Israëlische wijn Hadar bij HEMA. Onder de hashtag #tipvanMieke ontstond echter het tegenovergestelde effect. Duizenden pro-Israëlische mensen trokken naar de HEMA-filialen om Israëlische wijn in te slaan. Er ontstond een run en binnen korte tijd was er in sommige winkels geen Hadar-wijn meer te krijgen. Zo zag Zagt haar actie verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Tip van Marieke
Onder de hashtag #tipvanMarieke wordt Van der Kruijs aangevallen en verguisd. Wie zaait, zal oogsten, zo wordt gezegd. ‘Ik lust ze niet maar ik ga er gelijk100 halen. Bedankt voor de tip. #tipvanmarieke‘ twittert ene Birgit. Anderzijds is er ‘Patrick w. te a’, die een Israëlisch en Nederlands vlaggetje bij zijn naam heeft staan. ‘Dat is waarschijnlijk precies de reden waarom @MariekeKruijs steeds zulke bizarre dingen post. Niemand kan zo dom en onwetend, haatvol of vals zijn. Dat moet haar haast wel gaan om aandacht. En dat lukt aardig. #tipvanmarieke #mariekewilaandacht #stuurmariekeeenkaartje‘.

Run?
Het is momenteel nog de vraag of er geen Israëlische avocado’s meer bij Albert Heijn te krijgen zijn, maar alles lijkt erop dat er een run op deze vruchten kan ontstaan. Toch moeten de pro-Israëlische kopers dit keer meer hun best doen, want Albert Heijn heeft veel meer winkels dan HEMA en de hoeveelheid aan avocado’s is vele malen groter dan de flessen aan Hadar-wijn. De tegenactie lijkt pas geslaagd als er lege schappen ontstaan. Albert Heijn heeft die nog niet gemeld. Ook worden er nog niet massaal foto’s gemaakt van mensen met de gekochte avocado’s in de supermarkten.

Lees ook:
Boycot op Israëlische wijn bij HEMA mislukt door #tipvanMieke

Een actie om Israëlische wijn bij de HEMA te boycotten is faliekant mislukt door een tegenactie op Twitter. BDS-activiste Mieke Zagt had opgeroepen tot de boycot. In plaats daarvan gingen liefhebbers met hun flesje Hadar op de foto om die op social media te zetten. Met de hastag #tipvanMieke werden de foto’s veelvuldig geplaatst en gedeeld. Er ontstond een run op de wijnen bij HEMA, die inmiddels zijn uitverkocht. 

Anti-Israël-actie in Enschede loopt uit in virtuele aardappeloorlog
Wat begon als een relatief kleine anti-Israëlische actie in Enschede van een handjevol anti-Israëlische activisten is uitgelopen op een virtuele oorlog waar Twitterend Nederland zich mee bemoeit. Sinds een paar dagen buitelen op sociale media de voor- en tegenstanders van Israël over elkaar heen. Ook wordt er opgeroepen om juist aardappelen uit Israël bij Albert Heijn te kopen.

Categorie:

Home » Nieuws » Mogelijk run op Israëlische avocado’s bij Albert Heijn na oproep van BDS-twitteraar tot boycot