Jordaanse koning zegt deel vredesverdrag op

Abdullah II
Flickr

Koning Abdullah II van Jordanië wil een belangrijke bijlage opzeggen van het in 1994 gesloten vredesverdrag van Israël, zo meldt Petra mee, het officiële nieuwsagentschap van het land. Het besluit, dat is meegedeeld aan de Israëlische regering, heeft betrekking op de bijlage die het statuut van de grensgebieden al-Baqura en al-Ghamr (Naharayim en Zofar in het Hebreeuws) regelt. Het gaat om door Israël gepacht land in Jordanië. Al langer staat de relatie tussen beide landen onder druk, onder meer door de status van Jeruzalem en de Tempelberg. Ook de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem gooide roet in het eten. Abdullah onderhandelde er tevergeefs over in Washington DC.

Destijds werd tussen de Israëlische regering en Abdullahs vader Hoessein II afgesproken dat de gebieden eigenlijk behoren tot Jordanië, maar om de eigendomsrechten ervan aan Israël te verhuren. Het huurcontract had een looptijd van 25 jaar en zou automatisch worden verlengd, tenzij een van de partijen de overeenkomst op zijn minst één jaar voor het verstrijken van de termijn zou opzeggen. Als Jordanië vanaf 25 oktober 2019 opnieuw zijn soevereiniteit over dit gebied wilde uitoefenen, had het land nog tot donderdag de tijd om duidelijk te maken dat het de huurovereenkomst niet wilde verlengen. Koning Abdoellah heeft nu duidelijk gemaakt dat hij die mogelijkheid ook zal benutten.

“Al-Baqura en al-Ghamr zijn Jordaans grondgebied en zullen Jordaans blijven,” aldus de koning, die weigert terug te komen op zijn besluit. De beslissing komt er mede onder druk van protestacties onder de Jordaanse bevolking. Ook hebben volgens de Israëlische krant Haaretz zeker 87 Jordaanse parlementsleden een petitie ondertekend die pleitte voor de terugkeer van de stukjes land. Jordanië was in 1994 het tweede Arabische land (na Egypte in 1979) dat een vredesverdrag sloot met Israël. In de laatste jaren zijn de spanningen tussen Amman en Tel Aviv echter weer opgelopen. Beide landen zijn het oneens over de toekomst van Jeruzalem en de Tempelberg. Ook de schietpartij waarbij een bewaker van de Israëlische ambassade in Amman twee Jordaniërs doodschoot, in juli 2017, droeg niet bij aan een betere verstandhouding

Categorie:

Home » Nieuws » Jordaanse koning zegt deel vredesverdrag op