Kamervraag over omstreden Aalster Carnaval ingetrokken na ophef
Een aangekondigde vraag in het Belgische parlement over het aankomende Aalster Carnaval is ingetrokken nadat er ophef over was ontstaan. Simon Moutquin (Ecolo) diende een vraag in voor minister van Annelies Verlinden (CD&V) van Binnenlandse zaken over het festijn. Hij wilde weten of er ‘gepaste maatregelen’ zouden komen indien er ‘racistische of antisemitische karikaturen opduiken in de Aalsterse carnavalsstoet’. In 2019 en 2020 ontstond beroering nadat antisemitische stereotypen te zien waren in de optocht van het feest. Van 19 tot en met 23 februari is het weert feest in het Vlaamse stadje.
Vrijheid van meningsuiting
De vraag zou worden gesteld in het vragenuurtje van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Toen burgemeester Christophe D’Haese (N-VA) van Aalst er lucht van kreeg, ging hij over zijn toeren. “Aan onze freedom of speech kan men moeilijk raken, dit is een waanzinnige en zeer misplaatste vraag, een parlementslid onwaardig,” zei hij, doelend op de vrijheid van meningsuiting die de carnavalvierders volgens hem vrijwaart om inhoudelijk te doen wat ze willen. Van discriminatie zal volgens hem geen sprake zijn.
‘De draak steken’
D’Haese tegen VRT Nieuws: “Het is zo dat er gevraagd werd aan de minister van Binnenlandse Zaken om over te gaan tot arrestaties wanneer er antisemitische beelden zouden getoond worden of er racistische uitlatingen zijn. Er werd zelfs geopperd of het niet mogelijk zou zijn om de carnavalsstoet alsnog te verbieden. Dit is waanzinnig, ik noem dat vijandig van de politiek correcten jegens Aalst Carnaval.” De burgemeester heeft altijd gezegd dat de Aalster carnavalvierders geen antisemieten zijn, maar overal ‘de draak mee willen steken’, dus ook met de Joden.
Vraag ingetrokken
Parlementslid Moutquin van het Franstalige Ecolo schrok van de reactie van D’Haese en trok zijn vragen in. Volgens fractievoorzitter Gilles Vanden Burre wil de partij geen arrestaties of zaken verbieden, en werd de vraag verkeerd geïnterpreteerd. “Bij onze fractie ligt antisemitisme en racisme gevoelig. Enkele jaren geleden ontstond er een grote maatschappelijke discussie over Aalst Carnaval. Daarom wilden wij vragen wat er al pro-actief gedaan is door de regering om mogelijke problemen te voorkomen, als er problemen zijn. De bedoeling was niet om een polemiek te creëren of een verbod te vragen, dat is zeker niet aan de orde.”
Ophef in 2019 en 2020
De carnavalsoptocht van de Vlaamse stad Aalst zorgde zowel in 2019 als in 2020 voor woede en verontwaardiging bij Joden en niet-Joden. Dat kwam vanwege het tonen van Joodse karikaturen. In de optocht van 2019 waren grote poppen met lange neuzen en pijpenkrullen te zien, en er waren Joden die op geldkistjes dansten. Een jaar later waren er opnieuw stereotype Joden te zien en waren er ‘Joden’ als mieren verkleed. Joodse organisaties in België en daarbuiten veroordeelden de optocht, die opnieuw antisemitische bevatte liet zien waarmee gelachen moest worden. Ook de UNESCO, de VN-organisatie waarbij het Aalster Carnaval op de lijst van immaterieel erfgoed stond, had kritiek. Aalst liet zich schrappen van de lijst.
Lees ook:
Woede over Joodse karikaturen in Aalst, carnavalvierders feestten zonder gêne door
Waar er in 2019 grote verontwaardiging om twee praalwagens met Joodse karikaturen was, was de woede dit jaar nog veel groter omdat er zes wagens met Joden te zien waren. Allerlei stereotypen en antisemitische beelden passeerde de revue, waaronder Joden met bontmutsen, pijpenkrullen, brillen, grote oren en lange neuzen. Ook een kleine Klaagmuur, in het Aalster dialect heet dat Klaugmier (‘een klagende mier’) was er.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren