Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Kamervragen over steun aan Palestijnse terroristen

Tweede Kamerleden hebben vragen gesteld aan minister Halbe Zijlstra (VVD) van Buitenlandse Zaken en Sigrid Kaag (D66) van Ontwikkelingssamenwerking over de Nederlandse steun aan het  Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat. Deze organisatie werkt samen met het Women’s Affairs Technical Committee (WATC) die een jeugdcentrum heeft vernoemd naar de Palestijnse terroriste Dalal Mughrabi. Zij was in 1978 betrokken bij de terreuraanslag op een kustweg in Israël . Bij die aanval kwamen 39 Israëli’s om, onder wie  dertien kinderen.

Eerder schortte de Nederlandse regering zijn financiële steun aan Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat op, maar Tweede Kamerleden Han ten Broeke (VVD), Kees van der Staaij (SGP) en Joël Voordewind (CU) willen nu weten of dat daadwerkelijk is gebeurd. Op de site van het Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat wordt het opschorten van de Nederlandse subsidie niet vermeld. In plaats daarvan wordt het WATC geprezen, zo blijkt volgens de Kamerleden. Ook wordt de vrouwenorganisatie nog genoemd als ontvanger van subsidies van het Secretariat. De financiering van het WATC is dit jaar zelfs toegenomen.

Op de site Openaid.nl staat dat de Nederlandse overheid op 24 mei nog een bedrag van 1,13 miljoen euro heeft gegeven aan het Secretariat. De Kamerleden zijn bang dat dit geld deels aan het WATC is besteed. Ze vinden dat Nederland voor haar principes en standpunten moet staan waarin terreur en geweld worden afgezworen. Het drietal wil daarom van Zijlstra en Kaag weten wanneer het WATC is ingelicht over de Nederlandse stap om de financiering te stoppen. Tegelijkertijd zijn ze zich ervan bewust dat andere financieringen wel doorgaan, onder meer omdat Nederland haar goede band met Israël en de Palestijnen wil behouden.

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X