Kanttekening bij vredesmars Wereldraad van Kerken

kerken
wikipedia

De Wereldraad van Kerken (WCC) bestaat vandaag precies zeventig jaar. In het kader daarvan wordt een ‘vredesmars’ gelopen door Amsterdam, de stad waar de raad in 1948 het levenslicht zag. Joden, christenen en moslims lopen samen mee, en nemen ook deel aan de dienst die vervolgens plaatsvindt in de Nieuwe Kerk. Echter, wel is er een kritische noot te horen vanuit de interreligieuze Nederlandse organisatie OJCM (het Overlegorgaan Joden, Christenen en Moslims). ‘Alleen bidden voor vrede helpt niet, protesteren of met vlaggen zwaaien brengt de vrede niet dichterbij’, aldus het OJCM, die een voorzet doet voor een dialoog tussen groepen over de status van Jeruzalem.

De vredeswandeling, ook wel ‘Walk of Peace’ genoemd, begint in de hoftuin van de Protestantse Kerk in Amsterdam (achter Museum de Hermitage) en eindigt op de Dam. ‘De vredesgang zal symbolisch zijn voor de bedevaart van gerechtigheid en vrede, die de basis is geweest van het werk van WCC. Tijdens de wandeling zullen pelgrims stoppen bij verschillende historische gedenktekens die bijzonder betekenisvol zijn in een context van gerechtigheid en vrede’, aldus de Wereldraad van Kerken op haar website. Jan Post Hospers (christen), Hanneke Gelderblom (Joods) en Ebubekir Ozture (moslim) lopen mee in de mars en zullen nadien namens het OJCM deelnemen aan de ‘vredesdienst’ in de Nieuwe Kerk.

In een statement benadrukken de OJCM-leden dat bidden en wandelen voor vrede niet helpt. Ze grijpen terug naar Amsterdam, de stad waar ooit Joden, Hugenoten en Armenen terecht konden om veilig en in vrede te kunnen leven. Ze halen het gedicht van Jacob Israel de Haan aan: ‘Die in Amsterdam vaak zei: Jerusalem en naar Jerusalem gedreven kwam, Hij zegt met mijmerende stem Amsterdam, Amsterdam’. Het is volgens het drietal de stad Jeruzalem die het onderwerp van gesprek moet zijn tussen religieuze groepen in Nederland. ‘Wij hebben allen specifiek eigen verhalen over Jeruzalem, maar kennen het verhaal van de ander niet’, schrijft het trio. Wie Jeruzalem claimt als zijn eigen stad en het verhaal van de ander niet, draagt niet bij aan een vreedzame oplossing, aldus het OJCM. ‘Alleen bidden voor vrede helpt niet, protesteren of met vlaggen zwaaien brengt de vrede niet dichterbij. Laten we vandaag afspreken eindelijk naar elkaars verhaal te gaan luisteren om zo de vrede van Jeruzalem dichterbij te brengen en mogelijk te maken’.

Het OJCM heeft een drukke week met plichtplegingen. Afgelopen maandag spraken vertegenwoordigers van de interreligieuze koepelorganisatie nog met minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De bewindsman is belast met het dossier integratie en wilde van het OJCM weten hoe haar dialoogprojecten verlopen, waaronder een project om artikel 1 in de grondwet aan asielzoekers te introduceren. Koolmees is ook verantwoordelijk voor de portefeuilles racisme en antisemitisme. Lees hier meer over deze ontmoeting.

Categorie:

Home » Nieuws » Religie » Kanttekening bij vredesmars Wereldraad van Kerken