Koning Charles houdt pleidooi voor religieuze tolerantie

koning Charles III, Mansion House 2023 (YouTube)

In Londen heeft koning Charles III gezegd mee te leven met alle groepen in zijn land waar het gaat over de oorlog tussen Israël en Hamas. Hij zegt dat het land er een van gemeenschappen moet zijn die samen één gemeenschap vormen. De vorst treurt om de ‘hartverscheurende verliezen’ van levens in het Midden-Oosten.

Mansion House

De Britse koning heeft een hartstochtelijk pleidooi gehouden voor religieuze tolerantie en wederzijds respect. Dat deed hij tegen de achtergrond van de ‘internationale onrust’ in Israël en Gaza. In een toespraak in Mansion House, in de City of London, sprak hij over het ‘hartverscheurende verlies van mensenlevens. Charles is sinds jaren een pleitbezorger voor het bouwen van bruggen tussen religies. Hij noemt Groot-Brittannië een ‘gemeenschap van gemeenschappen’.

Respect

Hij vroeg om respect tussen verschillende religies en culturen. Sinds de Hamas-aanval op Israël, op 7 oktober, heeft Charles gesproken met koning Abdullah II van Jordanië, de Israëlische president Yitzhak Herzog en de Britse opperrabbijn Ephraim Mirvis. Hij riep in Mansion House op tot ‘een adempauze’ zodat mensen ‘vrij kunnen nadenken en spreken’ en zei dat geschillen tussen Britten ‘hartstochtelijk maar niet strijdlustig’ moeten zijn.

Britse tradities

Een van zijn eerste daden als koning was het uitnodigen van een aantal religieuze leiders in Buckingham Palace, zei hij. Als koning wil de hij zijn ‘leven opnieuw wijden aan het beschermen van het geloof’. In zijn pleidooi voor de Britse tradities van kalmte en respect, waarschuwde de koning voor het verwoesten van openbare instellingen en openbare diensten. Ook waarschuwde hij voor de dreiging van ‘aanwijzen van zondebokken’.

Zelfspot

Charles herinnerde de Britten aan hun zelfspot oftewel ‘het vermogen om om onszelf te lachen’. Hij herinnerde zijn toehoorders aan zijn woedeaanval in Belfast, vorig jaar, toen een pen het niet deed. Ik heb zelf iets met defecte vulpennen, aldus de koning. Hij riep op tot ‘een verkwikkend vleugje zelfironie’ en prees het belang van gevoel voor humor als onderdeel van het nationale Britse karakter.

Hoeder van geloven

In Groot-Brittannië zijn de spanningen tussen bevolkingsgroepen opgelopen door de oorlog tussen Israël en Hamas. Demonstraties voor en tegen Israël liepen soms uit de hand, en agressie kwam dan om de hoek kijken. Tegelijkertijd moeten Joden worden beschermd tegen mensen die hen kwaad willen doen. Koning Charles, die hoofd is van de Angelsaksische Kerk, ziet zichzelf ook als de ‘hoeder van geloven’ en is een aanjager voor de interreligieuze dialoog. Sinds de ‘dageraad van de geschiedenis’ is Groot-Brittannië ‘verrijkt door ons welkom van nieuwe burgers uit de vier hoeken van de wereld’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » Religie » Koning Charles houdt pleidooi voor religieuze tolerantie