Rutte ontmoet in Israël familieleden Nederlander in Gaza

Rutte met familieleden van Engel (beeld: WhatsApp)

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) heeft in Israël een ontmoeting gehad met familieleden van Ofir Engel. De achttienjarige Israëliër werd op 7 oktober ontvoerd door Hamas en werd vorige week genaturaliseerd tot Nederlander. Rutte is in Israël om te spreken met premier Benjamin Netanyahu. Hij volgt daarmee andere westerse leiders.

Medeleven

Rutte vloog op maandag naar de luchthaven Ben Gurion, vanwaar hij doorging naar de familieleden van Engel. Met hen sprak hij over de vermiste jongen. Hij toonde begrip voor hun leed en leefde met hen mee. Nederland zal zich voor hem inzetten. Er werden foto’s gemaakt en de politicus ging door naar Netanyahu, om op bilateraal niveau te spreken over de oorlog tegen Hamas.

Terughoudend

Rutte pleit bij Netanyahu voor terughoudendheid met het gebruik van geweld in de Gazastrook. Daarnaast roept hij op om meer humanitaire noodhulp toe te laten. Vlak na de aanslag van Hamas van 7 oktober zegde Rutte namens Nederland nog ‘onvoorwaardelijke steun aan Israël’ toe. Vanavond zal hij doorreizen naar Ramallah voor een ontmoeting heeft met de Palestijnse president Mahmud Abbas.

In de rij

Met zijn bezoek aan Netanyahu schuift Rutte aan in de rij van westerse leiders die in de afgelopen week naar Israël kwamen. De Amerikaanse president Joe Biden, de Britse premier Rishi Sunak, de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gingen hem vooraf.

Rutte met de vader van Engel (beeld: WhatsApp)

Categorie: |

Home » Nieuws » Rutte ontmoet in Israël familieleden Nederlander in Gaza