Koning Willem-Alexander heropent Anne Frankhuis
Koning Willem-Alexander opent op donderdagochtend 22 november het vernieuwde Anne Frank Huis in Amsterdam. In het vernieuwde museum wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging verteld in samenhang met de geschiedenis van de onderduikers in het Achterhuis, zo meldt de Anne Frank Stichting in een bericht. De koning zal de openingshandeling verrichten samen met de leden van het jongerenteam van de Stichting. Zij zetten zich in tegen vooroordelen en discriminatie. Daarna krijgt de koning een rondleiding door het museum en spreekt hij met medewerkers. Willem-Alexander was nog nooit als koning in het Anne Frankhuis. Als kroonprins heeft hij het museum wel eens bezocht.
In 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog tot zijn einde kwam. Er zijn steeds minder ooggetuigen die de feiten en gebeurtenissen van toen aan het voetlicht kunnen brengen. “De vernieuwing van het museum heeft tot doel bij te dragen aan het historisch besef en de emotionele beleving van met name de jongere generatie,” aldus de stichting, die het museum heeft laten vernieuwen. “Anne Frank is de hoofdpersoon in het museum en vertelster van het verhaal. Aan de hand van dagboekcitaten wordt in de betrokken ruimten de onderduikgeschiedenis verteld. Daarbij zijn in het museum onder andere een nieuwe entree en educatieve ruimten gebouwd.” Meer dan 1,2 miljoen mensen bezoeken jaarlijks het Anne Frank Huis, dat met Madame Tussauds en de rondvaartboten tot de grootste attracties van Amsterdam behoort.
Ruim een half jaar geleden was Willem-Alexander ook al in een Amsterdams museum om een Joodse tentoonstelling te openen. Hij was toen te gast in het Joods Historisch Museum (JHM), waar hij de expositie ‘Joden en het Huis van Oranje. 400 bewogen jaren’ opende. Dit deed hij in de Portugees Israëlietische Synagoge in Amsterdam. Aansluitend kreeg hij een rondleiding in het JHM, waar hij de tentoonstelling zelf mocht aanschouwen. Ook nam de vorst de publicatie ‘Joden en het Huis van Oranje. Vier eeuwen geschiedenis, kunst en cultuur’ in ontvangst. De expositie belicht de bijzondere relatie die de Joodse gemeenschap en het Huis van Oranje door de eeuwen heen hebben gehad. “Het is een heel bijzondere tentoonstelling,” aldus de koning na afloop. “Ik ben heel blij dat deze tentoonstelling er is en dat ik hem heb mogen openen.”
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren