Koosjer eetcafé in Ierland blijkt hit onder niet-Joden

Deli 613, courtesy

In Ierland is in maart een nieuwe koosjere zaak geopend waar je ook terecht kunt om te eten. Deli 613 blijkt een grote aantrekkingskracht te hebben op niet-Joden die het koosjere eten geweldig vinden. Dit komt door een goede beoordeling in The Irish Times, een van de grote kwaliteitskranten. Deli 613 kreeg 4,5 ster van de vijf sterren in een lovende recensie: het eetcafé werd omschreven als ‘een geweldige toevoeging aan de scene in Dublin’.

Gehakte lever

In Deli 613, dat aan de zuidkant van de rivier Liffey ligt, biedt een combinatie aan van lokale Joodse gerechten, zoals broodjes met gehakte lever, gezouten rundvlees en gehakte haring, en Israëlische maaltijden. Ierse Joden – voornamelijk ouderen – wisten de zaak meteen te vinden en waarderen het dat ze hun favoriete koosjere broodjes er kunnen krijgen. Na de recensie kwamen echter grote groepen niet-Joden langs en sindsdien loopt het storm.

Chef-kok

De winkel is vrij klein en daarom staan er rijen op straat en eten mensen buiten. “We besloten een goede chef-kok in te huren met veel ervaring op de Ierse voedselmarkt en die niet-Joods is,” aldus eigenaar Rifky Lent tegen JTA. “Hij was super enthousiast om iets nieuws en anders te proberen.” De kok werkt samen met een parttime Joodse chef-kok in de keuken. In de nabije toekomst willen de eigenaren een keer per week een menu serveren met tafellaken en servet.

Chabad

Lent en haar man, de rabbijn Zalman, komen voort uit de Chabad-stroming. Ze wilden eerst een Chabad-centrum openen, maar hebben op een gegeven moment hun zinnen gezet op een koosjer eetcafé. “We hebben een toonbank en planken vol eten, en een volle koelkast met meeneem-artikelen zoals sandwiches en salades,” aldus Lent. “Ook hebben we typische dingen, zoals hummus, tahine, levergehakt en haring, die we in huis klaarmaken.” 

Premier op bezoek

Lent: “De Joodse eetcultuur hier sluit veel meer aan bij de Britse eetcultuur, dus ze zijn veel meer gewend aan wat de Joden in Engeland eten.” Zo druk als bij de koosjere beigelzaken in Brick Lane in Londen is het nog niet, maar het feit dat zelfs de Taoiseach – premier – Leo Varadkar van Ierland een bezoek aan de winkel heeft gebracht, spreekt boekdelen. Ook andere bekende Ieren uit de showbizz en sportwereld hebben hun opwachting al in Deli 613 gemaakt.

Nieuw koosjer voedsel

Voorzitter Maurice Cohen van de Ierse Joodse Vertegenwoordiger Raad heeft de zaak omarmd. Het is de eerste koosjere delicatessenzaak sinds de jaren zestig, zegt hij tegen JTA. “Het is enorm goed dat er koosjer voedsel is.” Verderop zit nog wel een koosjere bakkerij, maar dat was het wel. In Dublin zijn enkele tientallen Joodse gezinnen die leven volgens de spijswetten. De Joodse gemeenschap Ierland zelf telt een paar duizend zielen.

50 jaar EU-lid

Cohen wijst op de smaak van zijn stadgenoten. “Dubliners zijn erg geïnteresseerd in verschillende soorten voedsel en keukens.” De kwaliteit en het soort voedsel dat in de Ierse hoofdstad wordt aangeboden is in de afgelopen decennia exponentieel gegroeid. “Ik ben al heel lang betrokken bij de voedingsindustrie. Ieren zijn van geen smaak naar een zeer verfijnde smaak gegaan.” Het EU-lidmaatschap van Ierland – vijftig jaar geleden werd het land lid – heeft volgens kenners eveneens meegeholpen in de verfijning van de smaak en keuzes van Ierse consumenten.

De premier van Ierland, Leo Varadkar, bezoekt Deli 613, beeld: Deli 613

Lees ook:
Ierland en Israël op de rand van diplomatieke ruzie

Israël heeft Ierland gewaarschuwd voor verregaande gevolgen als een nieuwe Ierse wet intreedt die de handel in producten van de Westelijke Jordaanoever en de Golan Hoogvlakte strafbaar stelt. De Ierse ambassadeur in Tel Aviv moest zich in Jeruzalem verantwoorden op het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. De wet is vorig jaar zomer goedgekeurd door de Ierse senaat.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | | |

Home » Nieuws » Koosjer eetcafé in Ierland blijkt hit onder niet-Joden