PvdA-GroenLinks: tweestatenoplossing blijft uitgangspunt

GroenLinks-PvdA

De tweestatenoplossing is en blijft voor de partijcombinatie PvdA-GroenLinks het beste uitgangspunt om het conflict tussen Israël en de Palestijnen op te lossen. Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma ‘Samen voor een hoopvolle toekomst’ van de combinatie, die wordt aangevoerd door lijsttrekker Frans Timmermans. In de links-progressieve hoek wordt deze oplossing niet door iedereen gebliefd, met name niet door de anti-Israël-activisten van BDS.

Assymetrisch

Wat PvdA-GroenLinks betreft moeten ‘alle vormen van geweld’ in het conflict worden veroordeeld. Gesproken wordt over een ‘asymmetrisch conflict’, waarbij beiden partijen schuld hebben. Toch lijkt de vinger vooral naar Israël te worden gewezen, omdat in de tekst gerept wordt over nederzettingenbouw en het opwerken van economische maatregelen tegen Palestijnen.

‘Palestijnse staat erkennen’

‘In het Israëlisch-Palestijnse conflict streven we naar een rechtvaardige tweestatenoplossing’, schrijft de linkse combinatie in het concertprogramma. PvdA-Groenlinks eist dat Nederland een onafhankelijke Palestijnse staat erkent en dringt er bij de Palestijnse Autoriteit van president Mahmud Abbas op aan verkiezingen te organiseren. De laatste keer dat de Palestijnen naar de stembus mochten was in 2005, toen werd gewonnen door Abbas’ Fatah.

Labels

Verder vinden Timmermans en co. dat Israël moet vasthouden aan de democratische rechtsstaat en dat producten uit de betwiste gebieden ‘geen vals label’ moeten krijgen. Hiermee wordt gedoeld op de labelkwestie, waarbij deze producten volgens de EU regels een label moeten krijgen waarop staat dat ze in ‘bezet gebied’ zijn geproduceerd. Nederland moet zich hier al aan houden en de Voedsel en Warenautoriteit moet dit controleren, wat ook gebeurt.

Tweestatenoplossing

Met de keuze voor de tweestatenoplossing houden PvdA en GroenLinks echter vast aan de lijn die Nederland en de Europese Unie al decennia volgen. Deze opzet voorziet in twee onafhankelijke staten – een Israëlische en een Palestijnse – die in vrede naast elkaar bestaan. Het idee is niet nieuw en komt voort uit de Oslo-akkoorden van de jaren negentig, maar lijkt volgens critici verder weg dan ooit, omdat het conflict en de verdeling van het land te ingewikkeld zouden zijn. De bestuurspartijen in Nederland gaan voor de aloude tweestatenoplossing.

BDS boos

De keuze voor een tweestatenoplossing schiet bij Nederlandse elementen van de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) in het verkeerde keelgat. De activisten zijn vaak uitgesproken links en vinden dat PvdA-GroenLinks daarom ‘meer realiteitszin’ moet tonen. Als het aan hen ligt, wordt Israël door Nederland en de EU geboycot en is samenwerking met dat land niet meer mogelijk totdat het gebied terug is in handen van de Palestijnen. BDS’ers die zich niet senang voelen bij PvdA-Groenlinks kunnen terecht bij linksere partijen zoals BIJ1 en de SP.

Frans Timmermans (YouTube)

Lees ook:
Frans Timmermans hoofdspreker tijdens Kristallnachtherdenking 2020

Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) zal op 8 november de hoofdspreker zijn tijdens de Kristallnachtherdenking in Amsterdam. Dat heeft het Centraal Joods Overleg (CJO), de koepelorganisatie van Joods Nederland en tevens organisator van de herdenking, bekend gemaakt. Timmermans is sinds 2014 actief in de Europese Commissie en was daarvoor onder andere minister van Buitenlandse Zaken.

Categorie: |

Home » Achtergrond » PvdA-GroenLinks: tweestatenoplossing blijft uitgangspunt