Kritiek op Cornald Maas om anti-Israël-commentaar

Cornald Maas met de Zwitserse winnaar Nemo (beeld: Twitter X)

Eurovisie Songfestival-commentator Cornald Maas bezondigde zich volgens velen aan anti-Israël-retoriek tijdens de finale van het liedjesfestijn in Malmö. De Songfestival-veteraan noemde de twaalf punten die Israël aan Luxemburg gaf ‘politiek’, maar verzaakte hetzelfde te doen bij twaalf punten van Tsjechië aan Oekraïne. Ook gaf hij geregeld sneren naar de European Broadcasting Union (EBU), die volgens hem ‘met twee maten meet’ inzake Nederland en Israël.

Al in de dagen voorafgaand aan het Songfestival in Zweden liet Maas doorschemeren dat hij vond dat Israël eigenlijk er niets te zoeken had en dat de deelname van dat land niet zijn keuze zou zijn geweest. In de laatste maanden was er veel weerstand tegen Israël op het Songfestival, vanuit Scandinavië aangezwengeld door anti-Israël-groepen. Zij vinden dat Israël ‘genocide’ zou plegen in Gaza en daarom niet op het liedjesfestijn mocht verschijnen. De EBU oordeelde anders: het festival is a-politiek en dus kon Israël meedoen.

Boegeroep

De kwaadheid van Maas op de EBU kwam er pas echt uit op zaterdag. Toen werd de Nederlandse deelnemer Joost Klein door de organisatie gediskwalificeerd omdat hij een Zweedse cameravrouw zou hebben bedreigd. Ondanks het feit dat er een strafrechtelijk onderzoek tegen Klein loopt en er nog niets bewezen was, werd de Friese zanger weggestuurd. Maas was een van de bedenkers en initiators van het project ‘Joost Klein naar het Songfestival’, en was op zaterdag witheet op de EBU. Hij verweet de organisatie ‘met twee maten’ te meten, omdat Israël wel mag meedoen. Volgens critici vergeleek Maas zo appels met peren. Ook benadrukte hij het extra als er boegeroep vanuit de zaal klonk rond Israël.

Israël apart gezet’

Maas kon het op zaterdagavond vanuit de commentatorbox niet laten om extra scherp te zijn op Israël. Zo zag hij in de twaalf punten van dat land aan Luxemburg een politieke stem, omdat de Luxemburgse deelneemster de Israëlische nationaliteit heeft. Toen Tsjechië haar meeste aantal punten aan Oekraïne gaf, bleef Maas stil [Praag staat bekend als uitermate pro-Oekraïens in de oorlog tussen dat land en Rusland, red.]. Ook bij andere politiek getinte punten, zoals de twaalf van Servië aan Kroatië, benoemde Maas niet dat het zo was. Verder stelde hij de kijkers ‘gerust’ door te herhalen dat niet Israël maar Zwitserland het liedjesfestijn toch wel zou winnen.

Marbe op de kast

Het viel Telegraaf-columniste Nausica Marbe op dat Maas selectief was tegenover Israël. ‘Wat een raar commentaar. Bij de vele punten voor Israël zegt Maas: ‘Dit is politiek!’ Bij een even hoge hoeveelheid voor Oekraïne zegt hij dat niet, hoewel dat ook ‘politiek’ is. In beide gevallen stelt hij de kijker gerust dat Zwitserland toch zal winnen’, schreef Marbe op X. Ze kreeg steun van gebruiker ‘Widtvoet, die Maas ‘een Jodenhater’ noemt. Neerlandicus @Nielsdej sprak van een ‘Smerige Cornald Maas’ en @softijsdiscodip schreef ‘Cornald Maas kan ook z’n linkse tyfusbek niet houden. Met z’n politiek. Alsof een non-binaire operazanger in een tutu geen genderideologie is’.

Die laatste opmerking ging over de Zwitserse non-binaire entertainer Nemo, die won met het Engelstalige liedje The Code. Met deze artiest ging Maas eerder op de foto. Hij zette de selfie op Twitter, thans X. “De EBU heeft heel veel uit te leggen,” zei de commentator vaak. Dat sloeg op de diskwalificatie van Joost Klein en de deelname van de Israëlische zangeres Eden Golan, die de meeste televotepunten kreeg van het Nederlandse kijkerspubliek. Ook kreeg Israël honderden punten van het Europese kijkpubliek, waardoor het land op de vijfde plaats eindigde. In de halve finale had Israël eveneens veel punten van de mensen gekregen.

Israël mag niet winnen’

De vakjury’s waren daarentegen veel minder scheutig: zij gaven Israël opvallend genoeg erg weinig en geregeld geen punten. Maas was positief over het liedje van Golan, dat hij ‘een goede song’ noemde. De Nederlandse jury kende echter ook geen punten toe aan Israël, wat velen hen en de andere jury’s ervan doet verdenken ‘links’ en tegen Israël te zijn. Op X werd gesproken over ‘deugjury’s’ en politiek correcte linkse cultuurmensen in de jury’s, die vooral bevolkt worden met vakmensen uit de muziekwereld.

Bij de vaak genoemde ‘bookmakers’ stond Israël nog op zaterdag op plek twee. Ook stemde 39 procent van de Italiaanse kijkers in de halve finale op het land. Mogelijk heeft dit jury’s wakkergeschud, zeggen watchers, want het land is in oorlog en ‘mag daarom niet winnen‘ van de EBU. Alleen al vanwege het eventuele veiligheidsrisico voor de organisatie van volgend jaar. Echter, mocht Israël wel hebben gewonnen en het na de zomer nog steeds in oorlog zijn, dan zou de EBU de organisatie hebben toegekend aan een ander land. Dit gebeurde in 2022 ook: toen Oekraïne had gewonnen ging het festival van 2023 naar het Verenigd Koninkrijk, dat tweede geworden was.

Wie is Cornald Maas?

Cornald Maas geldt in Nederland en daarbuiten als een van de grootste kenners van het Eurovisie Songfestival. De commentator weet alle feiten, cijfers en weetjes letterlijk uit het hoofd en steekt dat niet onder stoelen of banken. Sinds 2004 verzorgt hij het commentaar op televisie van het festival. Tegelijkertijd is hij presentator van tv-programma’s van de NPO. Ook gaf hij commentaar van de Canal Parade, de jaarlijkse botenparade in de Gay Pride Week in Amsterdam. Al bijna dertig jaar is Maas gelukkig met zijn partner Martijn. Ze hebben jarenlang een latrelatie gehad, maar besloten in 2021 om toch samen te gaan wonen. 

Puntentelling, resultaat Eurosong 2024 (beeld: EBU)

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Cultuur » Showbizz » Kritiek op Cornald Maas om anti-Israël-commentaar