Labour-regering schort wapenvergunningen Israël op

David Lammy in het House of Commons (beeld: Westminster, House of Commons, YouTube, SkyNews)

In Londen heeft de regering van Labour-premier Keir Starmer besloten zeker dertig wapenvergunningen voor Israël op te schorten. Het betekent dat praktisch geen wapens of onderdelen ervan meer kunnen worden uit- of doorgevoerd vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Israël. In de verkiezingscampagne van mei en juni zinspeelde een Labour-kandidaat hier al op, maar de partij zwakte dat af uit voorzorg kiezers te verliezen.

Minister David Lammy van Buitenlandse Zaken kondigde de maatregelen op maandag aan. Hij benadrukte dat het niet gaat om een wapenembargo. “Het gaat om dertig van de ongeveer 350 vergunningen voor onderdelen die gebruikt kunnen worden in het huidige conflict,” aldus Lammy. Volgens de beoordeling ‘bestaat er voor bepaalde Britse wapenexporten naar Israël een duidelijk risico dat deze gebruikt kunnen worden om een ​​ernstige schending van het internationaal humanitair recht te plegen of te faciliteren’.

Wapenstroom

Zodra Labour na de verkiezingen van 4 juli na veertien jaar oppositie voeren terugkeerde in de regering, zette Lammy een onderzoek in. De wapenstroom vanuit het VK naar Israël werd grondig onder de loep genomen, zo verkondigde hij maandag. Het land verkoopt niet zelf wapens aan Israël, maar geeft wel vergunningen af voor verkoop door wapenbedrijven of doorvoer. Door daar een streep doorheen te halen, kunnen onderdelen voor straaljagers, helikopters en drones nu niet meer worden geleverd.

Ontmoedigd

In een reactie op X liet de Israëlische minister De Yoav Gallant weten dat hij ‘diep ontmoedigd’ te zijn door de Britse zet, terwijl minister Yisrael Katz van Buitenlandse Zaken zei dat dit ‘een zeer problematische boodschap’ afgeeft aan Hamas en Iran. Die laatste twee worden zo geholpen in hun strijd tegen het democratische Israël, dat oorlog voert volgens het internationale recht, zo luidt het. Lammy stelde ook dat Israël een vriend blijft en dat de regering het recht van Israël om zich te verdedigen blijft steunen.

Hamilton

Labour stond al tijden onder druk van pro-Palestijnse activisten, belangengroepen en Labour-parlementariërs om deze beslissing te nemen. In de campagne zei een Joodse kandidaat, Fabian Hamilton, reeds dat Labour eenmaal aan de macht geen munitieverkoop aan Israël meer zou toestaan. Zijn uitlating, die hij in een moskee in Leeds deed, zorgde voor onrust in de Joodse gemeenschap, die overwegend pro-Israël is en wil dat het VK het land blijft steunen in de oorlog tegen terreurorganisatie Hamas.

Afzwakken

Het Labour-partijbureau in Londen haastte zich daags na de uitspraken van Hamilton door die af te zwakken en te zeggen dat de partij geen oproep had gedaan tot stopzetting van de wapenverkoop aan Israël. Joodse kiezers kozen niettemin massaal voor Labour op de verkiezingen van 4 juli – of er een verband is, is niet onderzocht. Nadat partijleider Keir Starmer door koning Charles III tot premier was benoemd en Lammy aantrad, werd het onderzoek in gang gezet. Volgens hem is het onderzoek ‘grondig’ geweest.

Kras in relatie

Onderdelen die in het Verenigd Koninkrijk worden gemaakt voor de F35-gevechtsvliegtuigen die Israël gebruikt om doelen in Gaza aan te vallen, vallen echter niet onder het Britse verbod. Het besluit van de Labour-regering is politiek gezien ook belangrijker dan militair: de Britse wapenverkoop aan Israël is relatief klein en bedraagt ​​tot één procent van de totale defensie-import van het land. Het Britse besluit veroorzaakt verder een behoorlijke een kras in de relatie tussen beide landen, die tot de komst van Starmer uitstekend was.

Teleurstelling

Joodse en pro-Israëlische groepen zijn teleurgesteld over de aankondiging van de regering dat het de wapenverkoop aan Israël gaat opschorten. De Jewish Leadership Council (JLC) stelde maandag in een verklaring dat ‘het besluit van juist vandaag om de export van wapens naar Israël te beperken, zeer teleurstellend is. Vandaag, nu de lichamen van de zes vermoorde gijzelaars nog steeds worden begraven, is het belangrijker dan ooit dat het VK zijn bondgenoot Israël steunt’.

Britse straaljagers

In april viel Iran Israël op grote schaal aan. Het land verdedigde zich met hulp van het VK. ‘We waren er trots op om die dag Britse straaljagers in de lucht te zien die Israël beschermden tegen deze aanval’, aldus de JLC. ‘Israëls dagelijkse verdediging tegen deze terroristische actoren kan echter niet alleen op dergelijke interventies vertrouwen. Dit is niet het moment om actie te ondernemen die Israëls vermogen om zichzelf te verdedigen zal beperken’.

Boodschap aan Hamas

Voorzitter Phil Rosenberg van de Joodse Raad van Afgevaardigden zei maandag dat zijn organisatie haar ‘diepe bezorgdheid aan de regering op het hoogste niveau heeft overgebracht over het besluit. Ook over de timing ervan vandaag’. De boodschap van Lammy brengt uitgerekend nu ‘het risico met zich mee dat er een gevaarlijke boodschap aan Hamas en andere tegenstanders van het Verenigd Koninkrijk; namelijk dat ze afschuwelijke wreedheden kunnen begaan, veroordeeld door de Britse regering, en toch nog steeds zien dat Israël gegeseld wordt.”

Signaal aan Iran

Een woordvoerder van Labour Friends of Israel zei tegen de Jewish Chronicle niet te geloven dat de beperkingen op de Britse wapenverkoop aan Israël zullen helpen ‘om het tragische conflict in Gaza te beëindigen of de vrijlating van de gijzelaars te verzekeren, waarvan er zes enkele dagen geleden door Hamas bruut zijn vermoord. Bovendien zijn we diep bezorgd over het signaal dat dit afgeeft aan Iran, ‘s werelds grootste sponsor van staatsterrorisme en de nauwste bondgenoot van Vladimir Poetin in Oekraïne’. 

Corbyn reden

Voormalig Labour-leider Jeremy Corbyn, die uit de partij vertrokken is na onder andere een antisemitisme-affaire en thans als onafhankelijke in het parlement zit, vormde vorige week een groep met vier andere onafhankelijken. De vier zijn parlementariërs van islamitische komaf die in de campagne ageerden tegen Israël. In hun districten wonen overwegend moslims die weigerden op Labour te stemmen, omdat ze die partij te soft vonden tegen Israël. Zij stemden op de onafhankelijken. Volgens commentatoren is het samenspannen van Corbyn met deze vier een reden voor Labour om deze maatregel tegen Israël te nemen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Labour-regering schort wapenvergunningen Israël op