Leiders Joods Wereldcongres ontmoeten paus, die wil meer samenwerking

Paus Franciscus (Agência Brasil, Tânia Rêgo/ABr, wikipedia commons, https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/br/deed.pt)
Paus Franciscus (Agência Brasil, Tânia Rêgo/ABr, wikipedia commons, https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/br/deed.pt)

In het Vaticaan heeft paus Franciscus een delegatie van het Joods Wereldcongres ontvangen. De groep stond onder leiding van Ronald Lauder. De paus onderstreepte dat gerechtigheid de basis blijft voor vreedzaam samenleven en een duurzame vrede. Toch wordt de waardigheid van zoveel mensen nog altijd geschonden, blijft onrecht de wereld teisteren en zijn er nog steeds zoveel oorlogen en gewelddadige conflicten, aldus Franciscus, Hij pleitte voor meer gezamenlijke, concrete initiatieven tussen Joden en christenen. “Dat vereist moed, samenwerking en creativiteit.”

Twee religies
Franciscus ontmoette de Joodse delegatie tegelijk met een groep christelijke leiders en doelde op samenwerking tussen Joden en christenen. Zij moeten hun gedeelde religieuze erfgoed gebruiken om samen te werken om de wereld broederlijker te maken. “Laten we, in het licht van het religieuze erfgoed dat we delen, het heden beschouwen als een uitdaging die ons verenigt, als een stimulans om samen op te treden”, zei paus Franciscus tijdens zijn ontmoeting met tweehonderd leden van het uitvoerend comité van het World Jewish Congress.

Broederlijker wereld
De delegatie kwam bij Franciscus langs in het kader van de tweejaarlijkse Joods-christelijke bijeenkomst, die dit jaar in Rome en het Vaticaan plaatsvond. “Onze twee geloofsgemeenschappen hebben de taak om te werken aan een broederlijker wereld, het bestrijden van vormen van ongelijkheid en het bevorderen van meer rechtvaardigheid, zodat vrede geen buitenaardse belofte blijft, maar een huidige realiteit wordt in onze wereld”, aldus de paus tegen Lauder.

Moed
“Gemeenschappelijke en concrete initiatieven ter bevordering van gerechtigheid vragen om moed, samenwerking en creativiteit. En ze hebben veel baat bij het geloof, bij het vermogen om ons vertrouwen op de Allerhoogste te stellen en ons door Hem te laten leiden in plaats van door louter aardse belangen,” zei de paus. Lauder bedankte hem voor de gastvrijheid en voor zijn woorden. Het was niet voor het eerst dat hij namens het Joods Wereldcongres deze paus de hand schudde. Dat gebeurde al in 2014, 2016 en 2018.

Lees ook:
Paus Franciscus openbaart brieven van Joden aan omstreden voorganger

Het wordt mogelijk om 2.700 brieven van paus Pius XII aan Joden in te zien. Dat heeft paus Franciscus besloten en verkondigd. In de Sjoa hebben Joden uit heel Europa tevergeefs smeekbrieven aan de kerkvorst gestuurd in de hoop dat hij hen zou redden van de dood. Het waren voornamelijk Joden die zich tot het katholicisme hadden bekeerd, maar ook Joden die het Joodse geloof trouw waren gebleven. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Leiders Joods Wereldcongres ontmoeten paus, die wil meer samenwerking