Lijst van 12.000 nazi’s in Argentinië met geheime bankrekeningen in Zwitserland
Het Simon Wiesenthalcentrum heeft samen met onderzoekers een lijst van 12.000 namen van nazi’s in Argentinië ontdekt. De namenlijst is dinsdag geopenbaard en correspondeert met bankrekeningen van de bank Credit Suisse in Zwitserland. Daar hadden deze nazi’s hoogstwaarschijnlijk jarenlang geroofde Joodse tegoeden op staan die van nazi-Duitsland naar Argentinië gingen. Vervolgens ging het naar kluizen in Zwitserland. Credit Suisse moet nu met de billen bloot, vindt het Wiesenthalcentrum.
Het verhaal begint in het Argentinië de jaren dertig, waar indertijd een fascistische pro-nazi-junta aan de macht was. Allereerst was er de generaal José Félix Uriburu, een Germanofiel die ook wel ‘Von Pepe’ werd genoemd. Hij trok Duitse fascisten aan en zijn opvolger Agustín Pedro Justo ging daarmee door. In 1938 werd die laatste vervangen door een president die juist een anti-Duits beleid voerde en daarom een speciale anti-nazicommissie instelde om Argentinië te denazificeren.
Tot 1938 telde het Latijns-Amerikaanse land officieel 1.400 leden van de Nationaalsocialistische Arbeiderspartij (NSDAP) van Adolf Hitler. Ze waren allemaal lid van de AO, de buitenlandse tak van de partij. In Argentinië had de afdeling maar liefst 12.000 ‘ondersteunende’ leden en waren er nog eens achtduizend anderen die aangesloten waren bij aanverwante nazi-organisaties.
Deze aanverwante nazi-organisaties omvatten Duitse bedrijven als IG Farben (de leverancier van Zyklon-B-gas, tijdens de Sjoa gebruikt om Joden en andere slachtoffers uit te roeien) en financiële instellingen zoals de Banco Alemán Transatlántico en de Banco Germánico de América del Sur, legt onderzoeker Shimon Samuels uit. “Deze twee banken dienden blijkbaar voor nazi-transfers op weg naar Zwitserland.” Later, in de Tweede Wereldoorlog, zouden veel van de genoemde namen op de zwarte lijst van Groot-Brittannië en de VS komen te staan.
De commissie tegen nazi-activiteiten legde al deze transacties van Argentinië naar Zwitserland vast, waarna ook het parlement er zich tussen 1941 en 1943 over boog. ‘We hebben een kopie van de lijst met in Argentinië gevestigde nazi’s, waaronder verschillende rekeninghouders van fondsen die zijn verzonden naar de toenmalige Schweizerische Kreditanstalt, nu Credit Suisse’, schrijft het Wiesenthalcentrum in een persbericht.
In 1943 kwam de fascistische militieleider Pedro Pablo Ramirez Menchaca aan de macht. Hij werd president en ontbond de anti-nazi-commissie en liet al hun hun bevindingen en rapporten verbranden, waaronder de namenlijst. Toch bleef er een oud origineel van de beruchte lijst bewaard. Deze werd ontdekt door onderzoeker Pedro Filipuzzi. Hij nam contact op met het Wiesenthalcentrum en samen zetten ze het onderzoek voort. Naar alle waarschijnlijkheid bestaan de omstreden Zwitserse bankrekeningen gewoon nog.
Het Wiesenthalcentrum schreef onlangs een brief aan jurist Christian Küng van de bank Credit Suisse. ‘Wij geloven zeer waarschijnlijk dat deze slapende rekeningen geplunderd geld van Joodse slachtoffers vasthouden, die onder de Aryanisatiewetten van Neurenberg van de jaren dertig zijn bemachtigd. We zijn ons ervan bewust dat u al eisers hebt, zoals vermeende erfgenamen van nazi’s op de lijst’.
De briefschrijvers benadrukten hoe belangrijk hun zoektocht is en verzochten Küng om in de archieven van de bank te mogen. Ook legden ze uit dat er in 1997 al eens een conferentie is geweest over het onderwerp en dat Credit Suisse toentertijd niet thuis gaf na een vergelijkbaar verzoek. ‘Het huidige verhaal en de resterende activa, die aantoonbaar zijn geplunderd, van 12.000 nazi’s zullen hopelijk anders worden gezien in het hooghouden van de goede naam van Credit Suisse’, schrijft het Wiesenthalcentrum.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren