LJG Amsterdam en NIHS houden sjoeldiensten voor Israël

LJG-synagoge, sjoeldienst voor Israël (foto: courtesy)

In Amsterdam zijn op maandagavond in de synagogen van de Liberaal-Joodse Gemeente (LJG) en van de Joodse gemeente Amsterdam (NIHS) sjoeldiensten gehouden voor Israël. De inval van Hamas vanuit Gaza in Israël heeft velen geschokt. Er werd gebeden en gezongen voor de slachtoffers en iedereen in Israël.

Sjoel Buitenveldert

In het Joods Cultureel Centrum (JCC) was speciale dienst, in Sjoel Buitenveldert. De bijeenkomst werd goed bezocht – circa 350 bezoekers – en begon om half acht. De dienst stond onder leiding van rabbijn Hans Groenewoudt. Er werd gezamenlijk ma’ariev gedavvenend er werd een speciale miesjeberach uitgesproken voor de Staat Israël. Deze was ook voor de Israëlische soldaten. Na afloop was er gelegenheid om persoonlijke gesprekken te voeren en ervaringen uit te wisselen.

Eigen verhalen

Tijdens de solidariteitsdienst in Sjoel Buitenveldert was er ook het Jizkor, het gebed voor het Koninklijk Huis en ‘Mi sjeberach’ voor alle gewonden. Daarnaast werden er in de Jeruzalemzaal persoonlijke verhalen gedeeld. Ook waren er sprekers, onder wie voorzitter Sidney Bialystock, Benzi Loonstein en Katja Grufi. Het bestuur schrijft aan alle leden: Wij wensen jullie allen veel sterkte en laten we er vertrouwen in hebben dat Hakadosh Baroech Hoe ons ook door deze zware tijd heen loodst. Am Jisrael Chai!’

LJG-synagoge

Even verderop waren eveneens circa 250 mensen samengekomen in de synagoge van de LJG Amsterdam. Naast de sjoelgangers deden daar ook nog ruim 170 personen uit het hele land mee via Zoom. Rabbijnen Menno ten Brink en Joram Rookmaaker leidden gezamenlijk de bijzondere ma’ariev dienst.

Pogroms

Ook bij de LJG werd in toespraken uitgebreid stilgestaan bij de brute moordpartijen, het gijzelen van onschuldige mensen van baby’s tot grijsaards, en andere terroristische acties van Hamas. Het doet voor velen terugdenken aan de pogroms die het Joodse volk eeuwenlang heeft moeten doorstaan. Ook toen was saamhorigheid het wapen om dat te overleven. Na de dienst konden verschillende aanwezigen in sjoel en via Zoom hun verhaal kwijt.

Jiddisch lied

Er waren ook twee sprekers bij vanuit Israël, die verhaalden over hun eigen ervaringen. Zangeres Shura Lipovsky, bracht een speciaal geschreven lied in het Jiddisch ten gehore. Na ruim anderhalf uur werd de bijeenkomst afgesloten met het Hatikva, het Israëlische volkslied. Daarna kon iedereen nog verder praten in de Anne Frankzaal. Voor leden die hulp nodig hebben staan zowel de rabbijnen als de pastoraal werker van LJG Amsterdam klaar.

Verdriet verbindt, zowel in de LJG-syngoge als in Sjoel Buitenveldert, dat bleek maar weer eens op deze memorabele avond.

Rabbijn Hans Groenewoudt (Foto: R. Vis)

Categorie: |

Home » Nieuws » Religie » LJG Amsterdam en NIHS houden sjoeldiensten voor Israël