Ruzie in de EU om stopzetten geldstroom aan Palestijnen

pixabay

Binnen de Europese Unie is maandag een diplomatieke ruzie uitgebroken nadat de verantwoordelijke Eurocommissaris had aangekondigd al het EU-hulpgeld aan de Palestijnen te stoppen. Waar Duitsland, Hongarije en Oostenrijk voor zijn, kregen zij België, Spanje, Ierland en Luxemburg tegenover zich. Net als Nederland kiest de EU nu voor onderzoek naar welk geld bij Hamas terecht komt.

Hersenspoelen

De EU betaalde in 2022 zeker driehonderd miljoen euro aan Palestijnse organisaties, onder andere voor ontwikkelingshulp, onderwijs, ngo’s en ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit (PA) van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De geldstroom wordt al langer bekritiseerd, omdat het ook gebruikt zou worden om terreuractiviteiten mee te financieren. Hetzelfde geldt voor het hersenspoelen van kinderen tegen Israël op Palestijnse scholen.

Maat is vol

Na de brute inval van Hamas-terroristen vanuit de Gazastrook in Israël en de slachting die zij aanrichten – ze vermoordden meer dan achthonderd Israëliërs – was voor Duitsland en Oostenrijk de maat vol. Beide landen stopten hun geldhulp aan alle Palestijnen. Nederland wilde niet zo ver gaan. Volgens demissionair VVD-premier Mark Rutte moet er eerst onderzocht worden welke gelden naar Hamas gaan alvorens zo’n maatregel genomen kan worden.

Hongaarse Eurocommissaris

Veel leek te veranderen op maandagmiddag, toen de Hongaarse Eurocommissaris Olivér Várhelyi verklaarde dat alle hulp aan Palestijnse organisaties vanuit de EU onmiddellijk wordt stopgezet. Algauw werd hij teruggefloten door Ierland, Spanje en Luxemburg, landen die vinden dat de Palestijnen het geld nodig hebben. De Sloveense Eurocommissaris Janez Lenarcic stelde dat de hulp aan de Palestijnen doorgaat zolang nodig. ‘Terwijl ik de terroristische aanval van Hamas ten strengste veroordeel, is het dringend noodzakelijk om burgers te beschermen’, twitterde hij.

Gennez

België liep voorop in het verdedigen van de geldstroom. Minister Caroline Gennez (Vooruit) voor Ontwikkelingssamenwerking benadrukte dat de federale regering geen rechtstreekse hulp aan de PA of Hamas levert, maar ‘aan de mensen die het nodig hebben’, via ‘locale partners’. België heeft zich volgens Gennez geëngageerd voor vijf jaar en geeft zeventig miljoen euro aan belastinggeld. Gennez kwam vorige maand nog in aanvaring met Israël nadat ze het Israëlische handelen in de betwiste gebieden had overdreven.

Ruzie

Er ontstond ruzie tussen de lidstaten en daarop volgde crisisberaad in de Europese Commissie. Het resultaat: Eurocommissaris Várhelyi werd teruggefloten. De Commissie kwam vervolgens met een sussende verklaring. Er komt slechts een onderzoek, om te voorkomen dat EU-geld via andere organisaties bij Hamas terechtkomt. Omdat er voorlopig geen betalingen aankomen, wordt er ook niets bevroren. ‘Europese humanitaire programma’s voor de Palestijnen blijven doorgaan’.

Eerst onderzoek

Hiermee komt de EU op de lijn van Nederland, dat via demissionair premier Rutte woorden van gelijke strekking uitte. Als het aan hem ligt ‘gaan we eerst onderzoeken’ welk hulpgeld naar Hamas gaat. Hij wil dat de andere Palestijnen niet getroffen worden door het stoppen van de geldstroom als geheel. Onafhankelijke Israëlische NGO’s stellen echter al jaren dat de hulpgelden ook worden gebruikt om terreur mee te financieren, of ze nu naar Gaza of de West Bank gaan.

Categorie:

Home » Nieuws » Ruzie in de EU om stopzetten geldstroom aan Palestijnen