Luik verbreekt net als Barcelona alle banden met Israël

Luik, A.Savin, WikiCommons

Het stadsbestuur van Luik heeft alle banden met Israël verbroken. Dat gebeurde eerder deze week tijdens een zitting van de gemeenteraad, waar de extreem-linkse PTB daartoe een motie indiende. Met de motie spreekt een meerderheid van de Luikse raad ook uit dat Israël een ‘apartheidsstaat’ is. Het gaat om een symbolische handeling: Luik heeft geen officiële banden met Israël. De indieners verwezen naar Barcelona en Oslo, andere grote Europese steden die eerder hun betrekkingen met Israël in de koelkast zetten op gronde van ‘apartheid’. Met name het besluit van Barcelona oogstte veel kritiek.

Linkse meerderheid

De motie werd dinsdagavond aangenomen met meerderheid van stemmen in de Luikse gemeenteraad. Voor stemden de PTB, de PS, Ecolo en de Vega Politieke Coöperatie. Tegen stemden de liberale MR en het christendemocratische Les Engagés (voorheen CDH). In het goedgekeurde voorstel staat: ‘De stad Luik moet haar steun aan het Palestijnse volk versterken door de banden met het Israëlische apartheidsregime te verbreken, gezien het besluit van de burgemeester van Barcelona op 9 februari 2023 om “de betrekkingen met de staat Israël en met de officiële regering tijdelijk op te schorten”‘.

Verkiezingsjaar

Barcelona blies de stedenband met Tel Aviv en Israël in februari eenzijdig op. Dat deed de Barcelonese burgemeester na druk uit haar achterban en in een verkiezingsjaar. Net als in Luik hebben linkse partijen in de gemeenteraad van de Catalaanse hoofdstad de meerderheid. Joodse organisaties in Spanje waren verontwaardigd over het besluit en stelden dat er sprake was van antisemitisme. Later maakte het stadsbestuur van Oslo eveneens bekend de banden met Israël in de koelkast te doen. Hierop kwam minder kritiek.

Lees meer:
Barcelona blaast stedenband met Tel Aviv op om ‘apartheid’ en mensenrechten

De burgemeester van Barcelona heeft aangekondigd de stedenband met Tel Aviv op te zeggen, omdat in Israël sprake zou zijn van ‘apartheid’ en ‘flagrante en systematische schending van de mensenrechten’. Het besluit is volgens analisten genomen om het oude linkse Catalaanse nationalisme nieuw leven in te blazen, maar ook omdat er lokale verkiezingen in aantocht zijn. Opvallend genoeg ging Barcelona een jaar geleden nog een campagne aan om meer toeristen uit Israël te trekken. 

Categorie:

Home » Nieuws » Luik verbreekt net als Barcelona alle banden met Israël